Vesti

U sidnejskom naselju Kabramata smešten je ruski dom za stara lica, čije usluge koriste i članovi drugih, pre svega pravoslavnih naroda. Svakog dana u domu nazvanom po Svetom Sergiju Radonješkom održavaju se različiti događaji, aktivnosti, književni klub, izleti u prirodu, pa čak i zabavne cirkuske predstave.

Zahvaljujući trudu i naporima zaposlenih, svakodnevni život stanara pretvara se u uzbudljivu zabavu. Događaji poslednjih nedelja su to još jednom potvrdili.

Jedan od njih je svakako bila i poseta veselog dvojca – klovna Saše i njegovog malog prijatelja, dresiranog psa Maka. Trikovi i smešni skečevi koje su izvodili doneli su mnogo radosti, smeha i prijatnih emocija stanovnicima.

– Koliko je 10 minus 8? – upitao je trener.

Mali Mak je bez oklevanja odgovorio tako što je dvaput gromko zalajao. Zatim je s lakoćom rešavao i složenije matematičke zadatke poput množenja i deljenja. Publika je bila zadivljena umom i talentom četvoronožnog umetnika, koji im uvek daruje radost, mir i nežnost.

Još jedan značajan događaj u proteklom periodu bila je proslava Dana Anzaka, praznika kada se svi osvrnemo na više od stotinu godina vojne istorije Australije.

Stanovnici su se 25. aprila ove godine prisetili hrabrosti i borbenog duha hiljada australijskih i novozelandskih vojnika u svetskim ratovima. Posteri, transparenti i crveni makovi, koji su postali simbol sećanja na pale u Prvom svetskom ratu, dali su atmosferi posebnu svečanu notu.

Takođe, izuzetno prijatan događaj za stanare doma bio je odlazak u Srpski klub u Bonirigu. U posetu je otišla raznolika međunarodna grupa, ali srpski stanovnici su bili naročito srećni što su došli na poznato mesto, gde lebdi duh njihovog zavičaja i gde se posvuda čuje maternji jezik.

Za mnoge od njih, prijatne uspomene su vezane za ovaj klub: neko je dolazio ovde sa svojim prijateljima i rođacima, a neki su čak učestvovali u izgradnji kluba. Za stanovnike drugih nacionalnosti bilo je veoma zanimljivo da posete novo mesto, da osete i dožive kulturu i tradiciju Srbije i srpskog naroda, i naravno – da sa prijateljima podele ukusan obrok iz tradicionalne srpske kuhinje.

Danica Babić sa sinom
Biserka Mitrović
Petar Dinić
Milan Ožduković

Opuštajući mirisi cveća

Stanari doma uživali su i u životvornoj snazi cveća, prilikom posete jednom od Flower Power rasadnika u Sidneju.

Bez obzira na doba godine, uvek je zadovoljstvo provesti vreme u ovim plastenicima, a gledajući stanovnike koji šetaju između redova biljaka i dive se njihovoj raznolikosti i mirisima, nemoguće je ne primetiti kako su im se lica izmenila, kako se u očima pojavila nijansa sanjivosti i opuštenost u pokretima.

Nisu zaobišli ni odeljenje dekora, gde su sa interesovanjem pregledali ukrase za enterijer. A da bi produžili zadovoljstvo, cela grupa putnika zavirila je i u lokalnu kafanu, kako bi završili šetnju u prijatnom ambijentu, uz kolače i šoljicu ukusnog kapućina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here