EPA
Ukrajinski vojnici

Predstavnici SAD i EU izneli su šta bi oni smatrali “uspehom” ukrajinske kontraofanzive, ali su priznali da je malo verovatno da će se ruske snage povući, piše Njujork tajms.

Kako navodi list, SAD i Evropa smatraju da bi kontraofanziva mogla da postane prekretnica u sukobu, “mnogo zavisi od rezultata”. Istovremeno, “nema sumnje da će novi vojni potez uticati na diskusije o budućoj podršci Ukrajini, kao i na debate o tome kako da se garantuje njena budućnost”, navodi list. Prema pisanju Njujork tajmsa, ostaje nejasno šta će tačno SAD, Evropa i Ukrajina smatrati “uspešnom” kontraofanzivom. Privatno, zvaničnici SAD i EU priznaju da je “potiskivanje svih ruskih snaga malo verovatno”.

Prema pisanju lista, “uspehom” se može smatrati povratak ukrajinske vojske na granice do 24. februara 2022. godine i izvođenje napada koji bi naveli na razmišljanje o budućnosti specijalne operacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak novinarima da ukrajinske oružane snage trpe ogromne gubitke tokom svoje kontraofanzive – to je tragedija za koju su u potpunosti odgovorne vlasti u Kijevu.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ukrajinske snage od 4. juna neuspešno pokušavaju da krenu u ofanzivu, trpeći ogromne gubitke u ljudstvu i opremi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here