FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je veoma zabrinut zbog situacije na KiM. Posebno na severu pokrajine jer je, kako je obelodanio, Aljbin Kurti za vikend planirao upad specijalnih jedinica u Zvečan, gde je na izborima koje su Srbi bojkotovali pobedio kandidat iz njegove partije.

– Ušli smo u začarani krug. Kurti ne planira formiranje ZSO i već za vikend je planira upad u Zvečan. I, Lajčak je zabrinut za situaciju na severu Kosova, jer je razgovarao sa svim predstavnicima Srba i kod njih video odlučnost da se po svaku cenu suprotstave Kurtijevom teroru – izjavio je predsednik Srbije i naveo da je o tim planovima upoznao i specijalnog izaslanika EU.

Razočaran Rezolucijom SE

Vučić je, kaže, preneo Lajčaku kako ta njegova zabrinutost dolazi zbog strastvene potrebe Aljbina Kurtija da izaziva incidente i sukobe.

– Ovo što je radio sa eksproprijacijom srpske zemlje na severu je toliko loše, a zabrinut sam naročito zato što se u zemljama Kvinte prave naivni, jer ponekad im je i tri posto izašlih na izbore legitimno – naveo je Vučić.

On je istakao da je razočaran Rezolucijom Saveta Evrope jer su time poništili sve odluke i povelje UN.

– U amandmanu u SE tražili smo nešto što treba da pripada svima, da između dva zareza, kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Moldavije i Gruzije, stoji “kao i svih drugih članica SE”. Na insistiranje Nemačke u poslednjih 48 sati shvatili smo da teritorijalni integritet postoji samo za one zemlje čiji teritorijalni integritet priznaju oni, a ne UN. Kad su odluke i povelje UN u skladu sa njihovim željama, onda je to u redu, a ako UN propisuje nešto drugačije, a to nije u skladu sa njihovim željama, tim gore po Povelju i rezolucije UN – istakao je on.

Akcija i posle 8. juna

Predsednik Srbije je naveo da je do juče predato 9.401 komad oružja, 460.537 metaka različitog kalibra, 884 minsko-eksplozivna sredstva, od čega čak 711 bombi i ručnih raketnih bacača – zolja.

– Ovo je mnogo više nego što smo ukupno prikupili u prethodne četiri legalizacije – rekao je Vučić i najavio da će se akcija predaje nelegalnog oružja nastaviti i posle 8. juna.

Ne idem u Rejkjavik

Aleksandar Vučić ističe da je u dogovoru sa premijerkom i ministrom spoljnih poslova doneo odluku da Srbija na samitu u Rejkjaviku bude predstavljena na najnižem nivou.

– Neću ići i Srbija neće glasati za njihovu deklaraciju. Mi time ne možemo da sprečimo usvajanje, ali će morati da kažu da odluka nije doneta jednoglasno. Spremni da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se tako lako odreknemo teritorijalnog integriteta Srbije – naveo je Vučić.

Sigurnost iznad svega

Aleksandar Vučić se osvrnuo i na prve rezultate mera sprovedene nakon dva stravična zločina u kojima je stradalo 16 dece, a na desetine ranjeno.

– Svi se osećaju neuporedivo sigurnije od kada su policajci u školama. Posebno sam kao predsednik zadovoljan onim što smo postigli slanjem policajaca u škole – rekao je Vučić i objasnio da će na taj način biti sprečeno 80 odsto vršnjačkog nasilja i 95 posto potencijalnog nasilja nad nastavnim osobljem.

– Siguran sam da će se i roditelji i deca osećati mnogo sigurnije – kaže on.

Predsednik Srbije je kazao da je nakon sastanka premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Saveta roditelja OŠ “Vladislav Ribnikar” dogovoreno da se ispune svi zahtevi roditelja.

– Bilo je neophodno da se sve razjasni. Razgovaraćemo i sa svetskim stručnjacima, a već smo pričali sa norveškom ambasadom čija zemlja ima iskustvo posle zločina Brejvika koji je ubio 77 mladih. Unicef ima najbolje stručnjake koji će raditi sa našim stručnjacima – kaže on.

Roditelji su, između ostalog, tražili rekonstrukciju događaja i da im se objasni šta će biti sa dečakom, jer deca strahuju da će biti na slobodi.