Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca jedan od najtežih udaraca koji je Srbija teško podnela.

– Pali smo, ali ćemo se podići – poručio je naciji predsednik Srbije.

On je ukazao na veliki broj zemalja koje su se podigle nakon velikih tragedija, poput SAD nakon 11. septembra 2001. godine, Nemačke posle upada u gimnaziju 2002. godine, ali i Norveške kada je Andres Brejvik pobio 77 ljudi.

– Mi smo emotivan narod i ovo je stvarno pogodilo Srbiju, ali mi moramo da se podignemo. Ovo je tek poluvreme. Sada moramo da se vratimo i da se bavimo našom ekonomijom, radom, napretkom naše zemlje. Moramo da zapamtimo decu koja su stradala, a ne decu monstrume – istakao je i dodao da društvo mora da očuva slobodarske vrednosti i da živi normalno, a da ove tragedije nikada ne zaboravi.

Oni koji su počinili te zločine, prema njegovim rečima, dobiće zasluženo mesto, baš tamo gde im i jeste.

– Ne u naredne tri godine ili u narednoj deceniji, već do kraja života, a mi moramo da se posvetimo sebi, svojoj zemlji i da gledamo kako da idemo dalje – rekao je Vučić u intervjuu za TV Hepi.

On je podsetio da je Srbija tokom NATO bombardovanja izgubila 82 deteta, ali da je i tada morala da ide dalje i da gleda kako da se oporavi.

– Podići ćemo se i nikada ovu decu nećemo zaboraviti. Razgovaraćemo, da vidimo kako i na koji način da spomen-obeležje napravimo, da njihova imena ostanu uklesana za sva vremena – rekao je predsednik.

Vučić je još jednom izrazio saučešće svim porodicama postradalih i rekao da “moramo da se podignemo”.

– Da gledamo kako Srbiju da dižemo na noge – naveo je on.

Predsednik je na kraju rekao da će učiniti sve da nam zemlja bude najbolja u regionu.

– Da nam plate budu veće od 1.000 evra, da prosečne penzije budu veće do 450 evra. Da smanjimo razlike između različitih delova Srbije. Da izgradimo zemlju infrastrukturno, od gasovoda, hidroelektrana, da radimo puteve i pruge, bolnice i škole, da se pozabavimo vrednostima o kojima smo govorili. To su važne stvari, da Srbija ide napred u svakoj sferi. To će ostati naslednicima, a oni da produže tim putem – kaže Vučić.

Pregovaračka prevara

U osvrtu na pregovore oko KiM, Aleksandar Vučić je naveo da je razumeo tip prevare, kao i da očekuje velike probleme krajem maja.

– Pokušali su na prevaru da ponovo nešto uzmu od Srbije, a da Srbija ne dobije ništa – rekao je i dodao da je na pregovorima u Briselu odgovorio da tako nešto ne može da prihvati i da nema problem s tim da strada.

Nada se da neće biti sukoba na KiM, i da su Kfor i EU korektno reagovali što se tiče mosta.

– Ali svakako nam predstoji teško vreme i veliko breme – kaže on.

Rekonstrukcija Vlade ili novi izbori

Predsednik Srbije je izneo mišljenje da u ovom trenutku izbori nisu rešenje, ali nije isključio mogućnost rekonstrukcije Vlade jer, kako je ocenio, funkcioniše kao “raštimovani orkestar”. Dodao je da će do kraja maja biti održana skupština SNS, čiji je lider, na kojoj će se, kako je kazao, čuti dosta najava.

– Izbori u ovom trenutku nisu rešenje, ali od njih nikada neću pobeći – kazao je Vučić.

On je naglasio i da mu se čini da Vlada funkcioniše kao “raštimovani orkestar”.

– Svako ima svoje mišljenje, neki gledaju kako da se provuku u kriznim vremenima. Jedan je za sankcije Rusiji, drugi ima mišljenje o ovom pitanju, treći o onome. To su stvari koje će morati da se menjaju, a videćemo da li ćemo ići na rekonstrukciju, ili na izbore – istakao je on.

Ukazao je i da nije “diktirao” ostavku ministra prosvete Branka Ružića.

– Nisam diktirao Ružićevu ostavku, kada sam pitan šta mislim o tome, da vidim njegovu krivicu odmah bih vam rekao. Možda sam video u drugim stvarima koje se tiču obrazovnog sistema, ali to nije dovoljno za ostavku – objasnio je predsednik.