Tanjug

Od srede 3. maja od kad se desila neviđena tragedija, građani ne prestaju da dolaze ispred osnovne škole ” Vladislav Ribnikar “na Vračaru i da odaju počast stradalim učenicima i čuvaru.

U muku i tišini donose cveće i pale sveće. U školi je u petak otvorena i knjiga žalosti u koju građani i građanke, učenici i učenice mogu do nedelje da se upišu. Knjiga je izložena na glavnom ulazu škole i u nju će se, kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije moguć upisati u petak od 15.00 do 19.00, a u subotu i nedelju, 6. i 7. maja od 10.00 do 15.00.

U masakru koji se dogodio u sredu, 3. maja, u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, učenik te škole K. K. (13) ubio je ukupno devet osoba (osam učenika i čuvara), dok je sedam osoba ranio, od kojih šest đaka i nastavnica istorije.

Za sada je poznato, kako prenose mediji, da će troje stradale dece i čuvar biti sahranjeni na beogradskim grobljima 6. maja.

Na večni počinak u subotu biće ispraćeni učenici K. E., D. A. i A. M., i radnik obezbeđenja u školi Dragan Vlahović.

Pojedini mediji prenose da je čišćenje škole u kojoj se desio ovaj nezapamćeni zločin završeno i da je urađena i dezinfekcija.

Juče su u školu došli i roditelji devojčice koja je ranjena i koja se nalazi u Tiršovoj.

– Naša devojčica je dobro, bori se, izdržaće. Uskoro će se vratiti ovde i završiti školu. Biće dobro, mora da bude. Sada smo došli i po njene stvari koje su ostale u školi. Moramo da izdržimo, šta drugo – rekli su roditelji te devojčice za medije.

Dečak Kosta, koji je hladnokrvno pucao i ubio nedužnu decu i radnika obezbeđenja škole, davao je u četvrtak uveče do ponoći iskaz u prisustvu radnika Centra za socijalni rad Stari grad, psihologa, psihijatra, kao i svog pravnog zastupnika.

Izvor blizak istrazi otkrio je da je Kosta K. tom prilikom rekonstruisao čitav događaj i ispričao šta se dogodilo, te je priznao krivicu za počinjeni masakr. Njegov iskaz nije procesuiran, već je uzet kako bi se stekla bolja slika svega što se dogodilo, a nakon toga Kosta je prebačen u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u Dr “Subotića”.

On se tamo nalazi na opservaciji kod psihologa i psihijatara, a nakon posmatranja tim lekara, kao i CZSR daće svoju procenu njegovog psihičkog stanja.

Kako su preneli pojedini mediji Kosta je u izjavi hladnokrvno govorio o masakru. Bez trunke kajanja i empatije prema žrtvama, rekao je da mu je žao što nije ubio sve učenike sa spiska. Govorio je i o tome kako je dugo pripremao zločin, kao i kako je razradio plan.

– Žao mi što nisam ubio sve učenike sa spiska! Hteo sam da se vratim i sve ih ubijem, ali mi je u dvorištu ispao ranac sa Molotovljevim koktelima i nisam uspeo – ovo je u razgovoru sa radnicima CZSR kažu izjavio dečak.

Ono što je naročito šokiralo radnike CZSR tokom razgovora sa maloletnikom, kako navode je i to što je Kosta praktično priznao da je na neki način uživao u zločinu, da ne samo da ga je svesno planirao, nego ga je i hteo.

– Dečak je priznao da je često gledao kriminalističke filmove, serije, ali i dokumentarce o masovnim ubistvima, čak i onim u školama. Naročito je bio opsednut dokumentarcem “Američka tragedija”, u kom se prikazuje kako majke žrtava pate, ali i kako majka ubice pati zbog onoga što je njeno dete počinilo. Taj dokumentarac je gledao više puta i poistovećivao je majku ubice sa svojom majkom – prenose mediji.

Izopšten od društva

Dečak je smatrao, odnosno imao lični osećaj da ima problem sa društvom i okolinom, odnosno da pati zbog toga što je izopšten i odbačen od društva, ali da on ipak nije bio žrtva fizičkog nasilja, a pitanje je da li je bio žrtva nekog drugog oblika vršnjačkog nasilja.

Hteo da pozove mamu

– Pre nego što sam krenuo u školu, hteo sam da pozovem mamu! Hteo sam da joj ispričam šta mi se sve dešava, da joj se požalim. Onda sam od toga odustao – kazao je Kosta tokom istrage prenose mediji.

Dirljiv gest Luke Dončića

Dan posle užasnog događaja u Beogradu, gde je u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru učenik vatrenim oružjem ubio osmoro đaka i čuvara te ustanove, a više osoba ranio, iz Sjedinjenih Amerčkih Država je stigla dirljiva vest. Naime, košarkaš Dalas maveriksa i rereprezentacije Slovenije, Luka Dončić odlučio je da plati troškove sahrane ubijenih mališana.

– Kako je za ESPN rekao portparol ‘Luka Dončić fondacije’ u četvrtak, zvezda Dalas maveriksa Luka Dončić se obavezao da plati troškove sahrane dece ubijene u beogradskoj osnovnoj školi, kao i psihološko savetovanje za preživele.