EPA/Koča Sulejmanović
Ivica Dačić

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je centralno pitanje u pregovaračkom procesu Srbije i EU nerešeno pitanje statusa KiM, a ne uvođenje sankcija Rusiji.

– Srbija se jasno odredila po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. To smo osudili i glasamo o tome na međunarodnim forumima. Mi se nismo opredelili o uvođenju sankcija iz naših i političkih i nacionalnih i državnih i ekonomskih interesa – rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnjih poslova Švedske Tobijasom Bilstromom.

On je dodao da u zahtevima EU u kojima se traži usklađivanje spoljnje politike Beograda sa Briselom, nema ničeg čudnog i da Srbija to razume.

– Kada sve to rasčistite i kada postavite crtu između svega vi ćete u stvari videti da ovde nije to centralno pitanje. Centralno pitanje je dijalog sa Prištinom. Problemi oko statusa, pitanje koje se ne rešava ni Ohridskim sporazumom – ocenio je Dačić.

Dodaje da je Srbiji nametnuta situaciju u kojoj mora da vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima, odnosno o odnosima sa zemljama sa kojima tradicionalno održava dobre odnose i koje podržavaju poziciju Srbije na međunarodnoj političkoj sceni.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here