Australija je objavila da će otvoriti prvu kancelariju na svetu za nadzor Fejsbuka i Gugla, kao deo reformi namenjenih kontroli američkih tehnoloških divova, što potencijalno predstavlja – presedan u zakonodavstvu.

Australijski državni blagajnik Džoš Frajdenberg izjavio je da je kazna Fejsbuku u SAD od pet milijardi dolara zbog narušavanja privatnosti pokazala da kontrolori društvenih mreža sada ozbiljno shvataju odgovornost koja je na njima.

– Te kompanije spadaju među najmoćnije i najvrednije u svetu – rekao je Frajdenberg novinarima u Sidneju nakon objavljivanja dugoočekivanog izveštaja o budućem uređenju dominantnih digitalnih platformi. – One moraju da prihvate svoju odgovornost i njihove aktivnosti moraju da budu transparentnije.

Kanbera će formirati posebnu podružnicu Australijske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača ACCC), antimonopolskog nadzornika, kako bi ispitala da li su pomenute kompanije koristile algoritme za usklađivanje oglasa s korisnicima.

Važne preporuke

Među najvažnijim od 23 preporuke AČC za otvaranje nove kancelarije su:

– jačanje zakona o privatnosti

– zaštita medija

– kodeks ponašanja koji zahteva odobrenje za upravljanje načinom na koji internet giganti ostvaruju profit od sadržaja korisnika