EPA/Alexei Druzhinin
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da ne želi da vidi Rusiju slomljenu porazom u Ukrajini. Makron je pozvao zapadne zemlje da povećaju vojnu podršku Kijevu i rekao da je spreman za dugotrajan rat.

– Želim da Rusija bude poražena u Ukrajini i želim da Ukrajina može da odbrani svoju poziciju – rekao je on. Ali imao je poruku za one za koje je rekao da žele da prošire rat na samu Rusiju u pokušaju da “slome” naciju.

Komentari su usledili kada su se svetski lideri okupili na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, na kojoj je obećano da će se ubrzati isporuka oružja Kijevu i uvesti oštrije sankcije Moskvi.

Makron je napomenuo da je uprkos vojnoj podršci Francuske Ukrajini “uveren da se sukob neće završiti vojno”.

– Ne mislim, kao neki ljudi, da moramo težiti potpunom porazu Rusije, napadajući Rusiju na njenom tlu – rekao je francuski predsednik.

– Ti posmatrači žele, pre svega, da slome Rusiju. To nikada nije bio stav Francuske i nikada neće biti naš stav – dodao je on.

Prema pisanju medija, pod “posmatračima” Makron je mislio na zemlje istočne Evrope, članice NATO i EU, kojima se nisu dopale njegove reči da “Rusija ne sme biti ponižena”.

Makron je ponovo podsetio na potrebu da se vrati za pregovarački sto, jer, prema njegovom mišljenju, Ukrajina nije u stanju da samostalno vrati stare granice u uslovima kada saveznici neće da šalju svoje trupe kao pomoć Kijevu.

– Ni Ukrajina ni Rusija – nijedna strana neće moći u potpunosti da pobedi – rekao je Makron, dodajući da će, pre svega, Evropljani trpeti od produžavanja sukoba u Ukrajini.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here