EPA-EFE

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić boravio je u zvaničnoj poseti Sloveniji, gde je sa slovenačkim zvaničnicima, između ostalog, razgovarao o položaju Srba u toj zemlji, koji nemaju status nacionalne manjine, već etničke zajednice.

Orlić se sastao sa predsednikom Saveza Srba Slovenije Vladimirom Kokanovićem, predsednikom Saveza srpskih društava Slovenije Zlatomirom Bodirožom i predstavnikom srpske zajednice u Savetu Vlade Slovenije za pitanja pripadnika naroda bivše SFRJ Krstanom Šućurom.

Orlić je istakao da je razgovarao i sa predsednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančič i predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar, ukazavši da od nadležnih očekuje da sa pažnjom razmotre mogućnosti za rešavanje položaja Srba, budući da nemaju status nacionalne manjine, već status etničke zajednice.

Poručio je i da srpska zajednica u Sloveniji može da računa na podršku Republike Srbije, saopštila je pres služba Skupštine Srbije.

Predstavnici srpske zajednice detaljno su upoznali Orlića sa trenutnim položajem Srba u Republici Sloveniji, aktivnostima koje sprovode u cilju očuvanja srpskog nacionalnog identiteta i naporima koje ulažu kako bi se njihovo statusno pitanje u ovoj zemlji konačno rešilo.

Na dnevnom redu našle su se teme koje su od interesa za politički i svakodnevni život srpske zajednice u Sloveniji, čiji su predstavnici potvrdili da nedvosmisleno, kao nikada ranije, u rešavanju svog statusa i položaja imaju i pomoć i podršku Republike Srbije.

2 COMMENTS

  1. Orlicu Daj da budemo Realni Dan Nam slovenci Vec Godinama Prave Radne Vize U Nemackoj itd i nemoj da ih pritiskamo naravno da su od Toga imali koristi Ali i nasa sirotinja se provlacila u najgore vreme svi imali korist

  2. О положају Срба у словенији
    Срамотно је да Срби немају основна права , велики број Срба живи у словенији,
    У сваком погледу дискриминација,
    Словеначка влада подржава албанце
    У Србији ,
    Боже☦️ помози да идуће 2024 кад почиње безвизни режим за албанце
    Па ће они масовно доћи у словенију
    Која их јако подржава на европском путу
    🇷🇸☦️☦️☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here