T. Ostojić
Učenici najstarijih razreda s direktorkom Nadom Miljanić

Đaci srpskih škola u Viktoriji, nakon uspešno završene školske godine, otišli su na zaslužen letnji raspust.

Kao i svake godine, škola “Vuk Stefanović Karadžić“ u Kizborou je, u subotu, na prigodan način obeležila završetak godine i dodelila svedočanstva vrednim đacima.

U društvu sa roditeljima, direktorka Nada Miljanić (druga s desna)

– Radujem se što smo uspešno završili još jednu školsku godinu. Istina, u poslednjem delu imali smo manjih problema zbog renoviranja sale, pa ste vi, učenici, bili prisiljeni da izvesno vreme učite preko interneta. Ali, hvala Bogu, od početka nove školske godine imaćemo bolju situaciju. Uvedeno je novo hlađenje i grejanje. Imaćemo lepu salu, još lepšu crkvu i imamo prelep crkveni centar. Ali vi, sva naša deca, đaci, ukras ste ovog našeg centra. Mislim da je izuzetno važno što dolazite u školu i to ujedno potvrđuje starijima, koji su izgradili ovaj centar, da su imali pravo što su se trudili i to napravili – rekao je otac Milorad Lončar, pozdravljajući roditelje, učenike, direktorku, učiteljice i veroučitelje.

Za nas je, naglasio je, otac Milorad, na kraju školske godine najvažnije da deca dolazite u školu da se druže i uče.

Poslednja fudbalska utakmica u školskom dvorištu za 2022.

– Učite malo srpski jezik, srpsku istoriju, veronauku, kako biste znali i razumeli ko su vaši roditelji, dede i babe, i preci, i šta znači pripadati srpskom narodu i pravoslavnoj crkvi. Mi smo u našoj parohiji zahvalni učiteljicama, koji već duži period pomažu da se nastava u ovoj školi uspešno odvija. Ali, to ništa to ne znači ako nema dečice da daju jedan živahan ton – istakao je starešina hrama Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou.

Zahvaljujući učiteljicama na predanom i odgovornom radu, otac Milorad im je čestitao i na uspešno završenoj školskoj godini.

Učenici četvrtog i petog razreda sa učiteljicom Tatjanom Ostojić

– Čestitam i roditeljima, koji razumeju koliko je važno da deca nešto nauče kada je srpski jezik u pitanju, srpska istorija. Ali, ceo taj paket – malo učenja i druženja, mnogo znači. Taj socijalni aspekt je vrlo važan, da se deca druže sa ostalom srpskom decom. Znam da je to, u određenom smislu, žrtva roditelja, jer svake subote dovodite decu, što verovatno nije jednostavno, posebno ako subotom i radite. Ali, vi se trudite da uradite ono što je vaš dug prema vašoj deci – naglasio je otac Milorad i dodao:

– Posebno pozdravljam našu dečicu, učenike i čestitam im na završetku ove školske godine. Neka vas Bog blagoslovi, da svi radosno dočekamo novogodišnje i božićne praznike, i da se vratimo početkom školske godine u naše učenice.

Đaci i roditelji škole “Vuk Stefanović Karadžić“

Nazivajući ih herojima srpske škole, pozdravila ih je i direktorka Nada Miljanić.

– Ko još ustaje šesti dan da ide u školu? A vi to radite! Bravo! Kako se samo mi obradujemo kada vas vidimo u školskom dvorištu, jer znamo da ste vi nosioci srpskog jezika, srpske kulture, srpskog naroda! Upravo vi koji danas sedite ovde ćete doprineti širenju našeg, srpskog jezika, i učićete svoju decu i unuke srpskom jeziku. Znam da nije lako, ali znam isto tako koliki su vaši potencijali da učite, što ste pokazali i ove godine – istakla je direktorka Miljanić.

Direktorka škole Nada Miljanić

Podvlačeći da se mnoga deca bore da uklope redovnu školu, sa sportskim aktivnostima, srpskom školom, ali slavljima kao što su rođendani i slave, direktorka je čestitala đacima na uspešnom izvršavanju svih zadataka.

Preko stotinjak đaka škole “Vuk Stefanović Karadžić“ je i ove godine uspešno završilo godinu.

Deca su ukras naše zajednice: Otac Milorad Lončar

Nakon dodele svedočanstava, đaci i roditelji su uživali u druženju i igranju, zabavnom slikanju i počastili se posnim zalogajima.

Učenicima drugog i trećeg razreda svedočanstva je uručila učiteljica Lidija Milosavljević

Razdragano i veselo su se oprostili sa svojim učiteljicama, uz obećanje da će vežbati srpski jezik tokom raspusta i da se vide na početku sledeće godine.

Dodela svedočanstava: Učiteljica Tatjana Krneta

Znanje niko ne može oduzeti

– Heroji ove škole, i srpske zajednice su i vaši roditelji. Zahvaljujući njima vi proširujete svoje znanje, jačate mozak učeći još jedan jezik. Imate jednu veliku prednost da govorite dva jezika, da čitate na dva jezika, da pišete dva pisma. Malo ko može da se pohvali time. Vaši horizonti i ono što ste naučili, od jezika, kulture do druženja, sigurna sam da će ostati u vama, ako ne sve, a ono veliki deo. Sve nam mogu uzeti, ali ono što je u našim srcima i našim glava niko ne može oduzeti – naglasila je direktorka Nada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here