Printscreen
Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu.

Prethodno su obojica učestvovala u odvojenim sastancima sa šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

U Briselu je u toku trilateralni sastanak na kojem učestvuju Vučić, Kurti i evropski zvaničnici. Razgovor Kurtija sa Boreljom i Lajčakom trajao je iznenađujuće kratko, oko pola sata. Nešto posle devet sati na razgovore sa evropskim zvaničnicima ušao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mesečno kako bi rešavali aktuelne probleme i sprečili eventualnu eskalaciju napetosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here