Grupa srpskih intelektualaca od kojih više od polovine čine akademici, profesori univerziteta, doktori nauka i advokati, obratila se nedavno Apelom za zaštitu prava Radovana Karadžića generalnom sekretaru UN, Antoniju Guterešu, ali i ambasadama vodećih zemalja u Srbiji.

Oni navode da je prvi predsednik RS u zatvoru na ostrvu Vajt, na jugu Engleske u potpunoj izolaciji, podvrgnut nehumanim uslovima i maltretiranju zbog čega, upozoravaju, “postoji mogućnost tragičnog ishoda”.

Jedan od njegovih pravnih savetnika, Goran Petronijević objašnjava za “Vesti” da kompletna zatvorska uprava čini sve kako bi izazvali Karadžića da neprimereno reaguje.

– Ta maltretiranja su kontinuirana i ne traju poslednjih mesec-dva, nego mnogo duže. Karadžić stalno insistira kod zatvorske uprave da prema njemu ne mogu tako da se ponašaju zato što je on osuđenik Ujedinjenih nacija. Plašim se da se sve čini kako bi kod njega izazvali reakciju koja bi mogla da ima tragičan ishod – ističe Petronijević.

On objašnjava da je sa svojim kolegama poslao na desetine molbi i zahteva na adresu zatvorske uprave i ministarstva pravde Velike Britanije u kojima se traži da ova zemlja počne da primenjuje propise na koje se sama obavezala ugovorom sa UN.

– Do sada nismo dobili nijedan odgovor. Sa Radovanom sam se poslednji put čuo pre oko nedelju dana i on je bio veoma zabrinut zbog tretmana koji se svakodnevno sve više pogoršavao. Ubrzo mu je ukinuta komunikacija i sa nama, ali i sa porodicom, a zatim su onemogućili da mu uplaćujemo novac kako bi imao da kupi lekove ili sredstva za ličnu higijenu. Uz sve to je izložen stalnoj psihofizičkoj torturi, od stražara do zatvorske uprave. Da bismo barem malo popravili njegov položaj angažovali smo advokata iz Londona, ali čak ni njemu nisu dozvolili da ga vidi, već su jednom omogućili da se čuju video-pozivom i to je bilo sve – ogorčeno ističe Petronijević.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”