Youtube/Arhiva Snimaka
Ovčar Banja

Muk u Zvorniku i Republici Srpskoj. U gradu na Drini u petak je bio Dan žalosti zbog pogibije dve žene u nezapamćenoj tragediji koja se desila u Ovčar Banji. Ljubica Mijatović i Milena Erić, obe iz okoline Zvornika, nastradale su u jezivoj nesreći koja se dogodila juče kod Ovčar Banje, kad je pao pešački viseći most. Nesreća se dogodila u jutarnjim časovima, dok je grupa turista iz Republike Srpske prelazila most da bi došla do isposnice Svetog Save u blizini Ovčar Banje.

Strahovalo se nekoliko sati da će tragedija biti veća za još jednu preminulu osobu, ali se posle prvih informacija sa terena da se traga i za trećom nestalom osobom, ipak na kraju zaključilo, posle detaljnog prebrojavanja putnika, da niko nije ostao u vodi osim dve žene koje su se utopile.

Dve nesrećne žene koje su stradale u Ovčar Banji, Ljubica i Milena, imale su užasne sudbine, a utehu su posle svih nesreća koje su ih snašle tokom života našle u veri i pokloničkim putovanjima u srpske manastire i svetinje. I jedna i druga su se u naselje Čelopek kod Zvornika doselile tokom ratnog vihora u Bosni i Hercegovini, kad su bile primorane da sa porodicama napuste svoja ognjišta.

Milena Erić je, po priči njenog rođaka, preživela “sve i svašta” za života. Porodica Erić je u ratu izbegla sa područja Kalesije i naselila se u okolini Zvornika.

– Milenin suprug je preminuo pre četiri meseca. Živela je sama u Zvorniku. Izgubila je i sina pre nekoliko godina, kad je preminuo iznenada u 40. godini u Sloveniji. U ratu su joj stradala i dva rođena brata. Ostala joj je samo ćerka koja živi u Nemačkoj, ona je došla odmah da bi sahranila majku. Ovo je strašna tragedija – rekao je medijima rođak preminule koji je želeo da ostane anoniman.

Ljubica Mijatović takođe ima potresnu životnu sudbinu.

– I ona je imala težak život. Nedavno je i njoj preminuo suprug. Iza nje su ostala dva sina, jedan u Zvorniku, a drugi u Srbiji – rekao je medijima čovek koji je poznanik porodice Mijatović.

Kad su u pitanju povređene osobe u strašnom incidentu, troje je transportovano u Spinalni centar na Institut Banjica u Beogradu. Dve osobe su u šok sobi, nisu životno ugrožene, stabilne su i njihovo stanje se prati. Troje povređenih se nalazi na odeljenju ortopedije i dvoje na odeljenju hirurgije, svi sa lakim telesnim povredama.

Ronioci heroji

Ronioci-spasioci iz čačanskog kluba Borac tihi su heroji tragedije u Ovčar Banji pošto su među prvima stigli na mesto teške nesreće, kako bi izvukli ljude iz ledene reke i spasili im živote. Ronilačko-spasilački klub Borac osnovan je 2002. godine i njegovi članovi su do sad spasili na desetine života, a u četvrtak su požrtvovanom reakcijom sprečili da tragedija poprimi mnogo veće razmere.

“Ono što je najkritičnije u ovoj situaciji jeste temperatura vode koja iznosi oko 15 stepeni, a možda čak i manje. To je izuzetno rizično jer je pad sa te visine u skoro ledenu vodu veoma opasan čak i za jako dobre plivače. Odmah smo bili na licu mesta, pokušavali na sigurno da izvučemo što više ljudi. Nažalost, dve žene su nastradale spletom loših okolnosti jer su se zapetljale u žice na mostu. Bile su ključne i njihove godine, ali i činjenica da su najverovatnije bile neplivači”, izjavio je za agenciju RINA ronilac Bratislav Drašković.

“Jedna žena koja je izbavljena iz vode rekla je kako je samo želela da što pre skine sa sebe zimsku jaknu kako je ne bi povukla na dno. To jeste tačno, jer teška garderoba i cipele mogu biti opasne u situaciji kada se nađete u vodi, ono što bi bilo poželjno jeste da što pre sa sebe skinete sve što je teško”, ističe ronilac-spasilac iz Čačka.

Drašković dodaje da je svaka reka u ovo doba godine izuzetno hladna i opasna, a ono što je dodatno otežavalo rad spasiocima je mutna Zapadna Morava.

Pokrenuta istraga

Više javno tužilaštvo u Čačku pokrenulo je istragu o nesreći. Zvaničnih podataka o istrazi još nema, prema prvim informacijama čekaju se svi operativni podaci i izveštaji sa lica mesta.

Momirović: Most bio zabranjen za korišćenje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović naveo je da je nadležni građevinski inspektor lokalne samouprave doneo rešenje kojim zabranjuje korišćenje mosta koji je pao.

– Nadležni građevinski inspektor lokalne samouprave doneo je rešenje kojim zabranjuje korišćenje tog mosta i dao nalog kako da se rehabilituje da bi bio ponovo u funkciji. Znamo da stanje mosta nije bilo nepoznato za nadležne državne organe – rekao je Momirović.