EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Nazadovali smo samo po jednom pitanju u pregovorima sa EU, u odnosu prema Rusiji, a napredovanje bi bilo da osuđujemo Rusiju svaki dan, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao obraćajući se javnosti posle sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji mu je predao večeras Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji 2022.
– U dobroj meri sam saglasan sa izveštajem. Suština se, da prevedem na srpski, tiče našeg uvođenja sankcija Rusiji i usaglašenosti sa spoljnom politikom. Mi nismo otvorili poglavlje 31 (spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), ali to nije mnogo važno, to je političko pitanje. Danas je naš nivo usaglašenosti na 45,03 odsto. Šta da radite kad oni svaki dan izlaze sa deklaracijama protiv Ruske Federacije. Ni za jednu od njih do sada nismo glasali. Rekao sam Žiofreu da ćemo sa velikom ozbiljnošću uzeti njihove stavove – naveo je Vučić.
Srbiji je nazadovanje, po onome kako to vidi EU, zabeleženo samo u jednoj oblasti, u našem odnosu prema sankcijama prema Rusiji, rekao je Vučić.
– To je tačno, tako smo glasali, to je politička odluka Republike Srbije i plaćamo konsekvence za to. Uzećemo u razmatranje sve što ste nam rekli i napisali – rekao je Vučić Žiofreu.
Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji predstavio je ranije danas u Briselu godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evropskim integracijama, u sklopu kojeg je i godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju.

3 COMMENTS

  1. O bre Vucicu Boris se na sve frontove i kome i kako da sve zadovoljis da svi budu zadovoljni svaka Cast samo nastavi i ucices ti u istoriji
    Yugo srbije kao najboli Predsednik Koga smo imali

  2. Osuditi Rusiju znacilo bi osuditi svog najmocnijeg prijatelja i zastitnika i pridruziti se laznim prijateljima
    koji se nisu uztezali da izruce na Srbiju bombe sa osiromasenim uranijumom.
    Kako je kazao Voltaire: “Sacuvaj me Boze od takvih prijatelja, od neprijatelja cu se znati i sam cuvati”

  3. Meni to sve visi lici na igru Magarca i sargarepe…godinama nas ucenjuju i uslovljavaju. Ja bih im rekao ne (njet), i ostao skroz nezavisan kao npr. Svajcarska. Gledamo samo svoja posla i svoju ekonomiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here