Marina Pešić
NOVIH 11 NUMERA: Bata Kostić

Sastav Bata Kostić Kompani, na čelu sa čuvenim gitaristom, znanim pre svega po radu u DžU grupi, promovisao je album “Staro gvožđe”, koji je objavljen još 2020. godine u izdanju Kroacija rekordsa, ali je zbog pandemije korone tek sada predstavljen.

Događaj u beogradskoj prodavnici Jugotona su uveličale brojne Batine kolege i prijatelji: Dejan Cukić, Srđan Marjanović, Petar Janjatović, Inspektor Blaža, Dragan Jovanović Krle, Rastko Janković, Čeda Macura, Brajan Rašić, članovi Nevernih beba…

Na albumu “Staro gvožđe” većinu od 11 tekstova potpisuje Lenka Lea Tošić, za naslovnu numeru je bio zadužen Nikola Čuturilo Čutura. Sve pesme je komponovao i aranžirao sam Bata, a produkcijski posao je obavio Miroslav Cvetković Cvele, basista Bajaginih Instruktora.

Legendarni Vlada Janković Džet podsetio je da je Bata napisao “centralni deo opusa DžU grupe”:

– Sve ono što je učinilo taj bend velikim su njegove pesme, sa nekim izuzecima – apostrofirao je Džet. – Bata to nikad nije isticao. Uvek je imao meru, ukus, što se čuje u njegovoj svirci. Mnogi gitaristi sviraju fenomenalno, ali ponekad počnu da preteruju. Uvek kad sam sa njim sarađivao, sve je bilo bez problema. Ovaj album je prava slika ko je i šta je Bata Kostić. Sve je odsvirano, očigledno, sa mnogo ljubavi. Ovakve ploče bi trebalo da imaju mnogo više prostora na radiju. Kompletna današnja moderna muzika je sklona preteranim produkcionim zahvatima, a ovde je sve je pošteno odsvirano. Nema improvizacije, ni preterivanja.

Bata sa kolegama

Uz Batu, na ovom izdanju su kao članovi benda svirali i pevali Nikola Mirković (gitara, vokal), Nenad Božić (bas gitara, glavni vokal) i bubnjar Isidor Gerić, na čijem mestu je sad Slobodan Jurišić.

– Posle tragedije koja je zadesila moju suprugu i mene, gubitka sina jedinca, smogao sam snage da se vratim muzici – priča Kostić. – Napravio sam pristojan kućni studio koji mi je omogućio da se time bavim ozbiljnije. Radio sam na ovom albumu dve godine. Malo ljudi je uopšte znalo da je uopšte objavljen, nadam se da će se sada to promeniti.

Sećanje na lepše vreme

Prisutnima se obratio i Nikola Čuturilo, koji ne krije da je veoma srećan zbog Batinog novog izdanja.

– Mi muzičari imamo blagodet da nas vreme ne stavlja u neke limite. Dokle god je čovek pristojnog zdravlja, nema razloga da i dalje nije u tome. Bata je asocijacija na neko lepše vreme, sedamdesete godine, kad smo počinjali. Ono što pojedinca izdvaja je kad počne da svira sebe, i tu nema duplikata. Iz tog razloga imali smo, i hvala Bogu još imamo, jednog Batu Kostića, Radomira Mihailovića, Vedrana Božića.

Odlične pesme

Miroslav Cvetković, koji je doprinos dao i kao prateći vokal, otkrio je da je, na njegov predlog, direktor Kroacija rekordsa Želimir Babogredac punog srca pristao da oni stanu iza Starog gvožđa”.

– Vrlo brzo je došlo do realizacije. Materijal je odličan, a Bata je čovek koji vlada svojim instrumentom kao retko ko kod nas. Izuzetno precizan album, sve gitare koje su odsvirane su aranžirane. Tu se vidi šta sve jedan gitarista treba da zna da napravi pesmu. Ostaje da poželimo da bend svoje umeće pokaže i na bini. Oni su bili gosti Bajage i Instruktora na prošlogodišnjem koncertu na Tašmajdanu. Pokazali su da mogu uživo da zvuče možda i bolje nego na albumu.