Lična arhiva

Nakon prolećnog koncerta “Igrom kroz otadžbinu” ansambla “Oplenac”, održanog u Adelajdu, zadovoljni gosti su izlazili iz sale uz zajedničku konstataciju: “Bilo je sjajno, divno, oduševljeni smo.”

– Zaista je bilo fantastično. Ovo nam nije prvi koncert posle korone, ali ceo povratak u normalu smo pripremali od početka ove godine i sve je nekako došlo na svoje posle gostovanja na festivalu u Sidneju u avgustu – priča nam razdragano Aleksandar Branković, umetnički direktor ansambla “Oplenac” iz Adelajda.

Da podsetimo, “Oplenac” se u Sidneju predstavio sa tri grupe: pripremnim ansamblom, izvođačkim, grupom koja je bila kombinacija mladih i starih veterana i pevačkih grupa.

– Otišli smo sa 90 ljudi i rekao bih da smo ostavili odličan utisak. Naime, novinari i mediji su nam dodelili nezvaničnu titulu najkompletnijeg i najboljeg ansambla u Australiji. Veoma smo ponosni na to, iako nije najvažniji razlog zbog kojeg radimo, ali je nekako lepo kad neko prepozna vaš rad – ističe Branković.

Prema njegovim rečima, ansambl iz Adelajda, osim igre i pesme koje neguju i drugi ansambli i grupe, veoma vodi računa o običajima, autentičnim kostimima i o tradicionalnom načinu igranja bez ulepšavanja i stilizovanja.

– Drago mi je da je to neko prepoznao kao kvalitet. I naravno, da smo posle nastupa u Sidneju bili puni elana da nastavimo da radimo, tako da smo sa entuzijazmom pripremili i naš prolećni koncert “Igrom kroz otadžbinu”. Naime, osim božićne zabave početkom godine, mi organizujemo jesenji festival, zatim preko zime putujemo, da li u Melburn, Sidnej ili u Srbiju, a organizujemo i prolećni koncert. Tako da je to krug stalnih koncerata koji se dešavaju u toku godine. Pored toga, učestvujemo na festivalima drugih naroda. Koliko često, to zavisi šta se i gde organizuje – objašnjava naš sagovornik.

Ovog petka ‘Oplenac” je imao i goste iz Sidneja. Naime, u Adelajdu je održana godišnja skupština, pa je četničko udruženje iz Sidneja bilo prisutno na koncertu i kasnije na zabavi.

– Drago nam je da su gosti iz Sidneja, njih četrdesetak, bili oduševljeni našim nastupom, posebno što smo i program u određenoj meri prilagodili i njima, sa nekim starim pesmama i igrama. Sve grupe “Oplenca” su učestvovale, osam igračkih i dve pevačke. Juče smo izvodili Vučari – srpski običaj iz dinarskih krajeva, koji je oduševio publiku, i to kako u Sidneju, tako i kod nas. To nam je bila jedna lepa premijera za ovu godinu. Ovo su izvele obe pevačke grupe, mlađi veterani i veterani. Izvođački ansambl se predstavio Igrama iz Kosovskog Pomoravlja, koje su fascinantne i tradicionalne. Pripremni ansambl je odigrao Igre iz Krajišta, a starija dečja grupa Vlaške igre. Prve tri grupe, najmlađi, mali i srednja grupa su se gostima predstavili dečjim igrama iz raznih krajeva Srbije.

Nakon bogatog programa koji je trajao sat i po, oduševljeni gosti su se svi do jednog uhvatili u kolo i zaigrali. Zabava je, zahvaljujući bendu iz Sidneja, trajala do iza ponoći. Bilo je ovo još jedno veče za pamćenje u Adelajdu.

Igre iz Srbije: Najmanja dečja grupa
Igre iz Kosovskog Pomoravlja
Uprava “Oplenca”
Vučari: Srpski običaji iz dinarskih krajeva (veterani, mlađi veterani i pevačke grupe)

Život se vratio u normalu

– Mislim da je ovaj koncert bio jedan lep osvrt na povratak u normalu, kada je reč o našim aktivnostima. Mi smo početkom godine u proleće imali naš festival, ali sve je bilo pod znakom pitanja. Da li će gosti moći da dođu, ili ćemo možda morati da otkažemo? Još je bio takav osećaj u to vreme posle korone. Sad mislim da smo krenuli da dišemo opuštenije i da radimo kao ranije. Zato se radujemo susretu s kolegama u Melburnu i Kizborou na njihovom festivalu 29. oktobra – zaključuje umetnički direktor “Oplenca”.