Youtube
Generalna konzulka BiH u Frankfurtu Višnja Lončar

Višnja Lončar, generalna konzulka BiH u Frankfurtu, ponovo je šokirala javnost, ali i prekršila sve diplomatske protokole tako što se u otvorenom pismu nemačkim vlastima, u kojem poziva da Berlin spreči promenu izbornog zakona u BiH, otvoreno založila isključivo za jedan od tri entiteta u ovoj zemlji. Pritom, Višnja Lončar je oštro optužila predstavnike Srba i Hrvata da su “svojom politikom doveli do krvoprilića” i “genocidima nad Bošnjacima”!

“Molim Vas, u ime nestalih života, u ime svih žrtava rata koje su upravo nacionalističke stranke HDZ i SNSD dovele do krvoprolića u mojoj zemlji! Molim Vas, učinite sve da Vlada Republike Nemačke ne podrži ovaj totalno nakaradni i suludi predlog kojeg je visoki predstavnik doneo pod pritiscima Hrvatske samo zato što nije stavila veto za Finsku i Švedsku na putu za NATO”, samo je deo iz pisma generalnog konzula BiH u Frankfurtu u kome od nemačkih vlasti traži da zbog “takve politike” povuče Kristijana Šmita sa mesta Visokog predstavnika za BiH.

Skandalozni postupak

Karijerni diplomata Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu, ocenjuje ovo obraćanje generalnog konzula BiH – skandaloznim!

– Pisati otvorena pisma s ovakvim sadržajem vlastima države prijema je u najmanju ruku skandal! Kako Ambasada BiH jedina ima mandat da komunicira u ime BiH sa vlastima SR Nemačke, ne znam kako će im objasniti ovakvo postupanje. A možda će se, kao i dosad “praviti mrtvi”, interno šokirani ovakvim nediplomatskim delovanjem – ističe Kaluža.

On dodaje da je kroz ovakvo nepoznavanje diplomatskog protokola i neprimerene istupe jasno da je je DKP mreža BiH “u funkciji samo jedne politike i jedne strukture sa sedištem u Sarajevu”.

– Pošto će i ovaj skandal, verovatno, proći bez bilo ikakvih upozorenja ili sankcija od strane Ministarstva spoljnih poslova, jasno se potvrđuje pravilo da je DKP mreža u funkciji samo jedne politike i jedne strukture sa sedištem u Sarajevu – ocenjuje ovaj karijerni diplomata koji je odbio da komentariše navode iz “otvorenog pisma” generalnog konzula BiH u Frankfurtu zato što je, kako tvrdi, reč o “kognitivno ispodprosečnom razumevanju međunarodnih, ali i unutrašnjih odnosa u BiH”.

Dževad Galijašević

Pod uticajem islamskog dela OBA

Mnogo određeniji i oštriji je Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost iz BiH, koji istup generalnog konzula ove zemlje u Frankfurtu ocenjuje kao pravi primer delovanja “paraobaveštajnog sistema u funkciji SDA i Muslimanske braće”.

– Kako je Višnja Lončar saznala za postojanje nacrta neke odluke u OHR-u? Odgovor je prost. Zato što je i ona deo paraobaveštajnog sistema koji ne dozvoljava međunarodnoj zajednici da donosi odluke protiv interesa Muslimanske braće u Sarajevu. Otuda ovaj istup Višnje Lončar ogoljeno pokazuje da su, zapravo, svi stranci u Sarajevu pod efikasnom i zloćudnom kontrolom odmetnutih delova Obaveštajno- bezbednosne agencije, onog jednonacionalnog i islamskog dela koji OBA koristi kao instrument špijunskog nadzora nad Srbima i Hrvatima, a evo, vidimo i nad predstavnicima Ujedinjenih nacija i diplomatama iz zapadnih zemalja. Naime, ovde je ključno pitanje kako i zašto je jedan nedovršeni dokument iz kancelarije Visokog predstavnika procurio u javnost. Očigledno tako što je u OHR, ali i kancelariji Kristijana Šmita, zaposlen veliki broj Bošanjaka koji ne rade za ovu instituciju koja ih plaća, već za svoje prave gazde, a to su SDA, odnosno Bakir Izetbegović i Osman Mehmedagić Osmica – tvrdi Galijašević.

On dodaje da je to ujedno i jasna poruka svim drugim diplomatama u Sarajevu.

– Ovo je otvoreno pokazivanje moći da su strane diplomate nadzirane vrlo efikasno i da moraju paziti šta rade, inače će morati da napuste BiH, kao što je to učinio mit. On je otišao iz Sarajeva jer je dobio jasnu poruku da ne sme uraditi to što je naumio i da mora biti siguran da će biti kažnjen ako to potpiše – zaključuje Galijašević.

Slabost BND

Galijašević je upozorio da je Nemačka “politikom nasilja” poslala Kristijana Šmita u Sarajevo, odakle je bio prisiljen da pobegne.

– Svojom politikom i nasiljem Nemačka je poslala svoga diplomatu u BiH, u Sarajevo koje je centar muslimanske braće na kontinentu i sada je, svojim antidejtonskim merama, otvorila put za ugrožavanje života svom diplomati Šmitu, koji je bio prisiljen da pobegne iz BiH. To govori i o slabosti nemačke obaveštajne zajednice, pre svega BND, koji nije bio podoban da kontraobaveštajno zaštiti nemačkog diplomatu pred pretnjom neprijateljske službe. Na ovaj način, i pitanje bošnjačko-hrvatskog sukoba, koji je u osnovi ove krize, postaje periferno – ističe Galijašević.

Lučiano Kaluža

Stroga pravila

Lučiano Kaluža ističe da su pravila u diplomatiji sasvim jasna i propisana Bečkom konvencijom.

– Uloga i mandat generalnog konzula u zemlji prijema su jasno definisani. Izdavanjem i prijemom egzekvature, odobrenje ili saglasnost kojom vlasti zemlje prijema daju odobrenje generalnom konzulu druge države, koji je kod nje akreditovan, da može da obavlja svoju funkciju, više ne “postoji” građanka niti privatno lice Lončar s privremenim radom i boravkom u SR Nemačkoj, već diplomata, šef predstavništva čiji angažman traje 24 sata – ističe Kaluža.

Zabranila “Vesti”

Među prvim aktivnostima koje je sprovela kada je krajem prošle godine preuzela funkciju generalne konzulke BiH u Frankfurtu, Višnja Lončar je odlučila da “protera” nezavisni dnevni list “Vesti” iz ovog konzulata! Tačnije, ne samo da je zabranila da “Vesti” stižu u konzulat, već i da ih zaposleni čitaju!

Samo nekoliko meseci ranije, konzul u Frankfurtu Admir Atović se “proslavio” svojom tviter objavom koja je zapalila ne samo BiH već i Balkan u kojoj je otvoreno zapretio novim građanskim ratom u Bosni i da tamo postoji dovoljno naoružanja.