Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Radost godišnjeg odmora i putovanja može da se pretvori u pravu noćnu moru zbog lopova koji najčešće tokom letnjih meseci provaljuju u stanove i odnose dragocenosti. U Beogradu je ranijih godina obijano oko 1.500 stanova godišnje, a u poslednje dve, da li zbog pandemije korone i ređeg odlaska na letovanje, tek ovaj broj je za 500 manji.

Lopovi se na najrazličitije načine dovijaju da dođu do informacija o stanovima koji su prava zlatna riznica. Osim “tipovanja” nekog iz kraja, razvili su čitav sistem osmatranja i praćenja i uz pomoć “malih signala”. Ti znaci da je stan prazan su, kako za “Vesti” objašnjava privatni detektiv, pravnik Uglješa Grgur, spuštene roletne, mrak u stanu, puno poštansko sanduče, ali i objave na društvenim mrežama. Naš sagovornik daje savete kako zaštititi stan i vrednosti u njemu.

– Pravilo broj jedan je da nikako ne objavljujete putem društvenih mreža da putujete, niti da kačite na Fejsbuk i Instagram fotografije sa letovanja da ne biste otkrili da niste kod kuće – upozorava on i savetuje da se slikama i video-zapisima pohvalite tek kada se vratite kući.

Specijalne brave

Ima, kako kaže, građana koji uzmu kredit da odu na more, pa ako ih provalnici opelješe dok odmaraju, kod kuće ih dočeka nova velika muka.

– Uz lopove postoje tiperi, a oni potkazuju stan koji treba obiti. Njihov interes da se bave tim delom posla jeste to što će dobiti oko 40 ili 50 odsto ukradenih vrednosti – objašnjava kako to radi ekipa kradljivaca.

Inače, ljudi “dugih prstiju” su, kako kaže naš sagovornik, oprezni i naredna tri do četiri dana od kada je porodica otputovala. Obilaze kuću ili zgradu i posmatraju da bi bili sigurni da nema nikoga, pa tek onda deluju.

– Onaj ko ima komšiju sa kojim je u dobrim odnosima, pravi je srećnik, jer ima i čuvara doma dok je na odmoru. Komšija će obilaziti stan, ali prethodno treba pripremiti sve tako da odvrati pažnju kriminalaca. To znači da ne treba spustiti roletne na prozorima sa ulične strane, već ih podići i ostaviti svetlo. Neka bude uključen radio dok ste na putu jer će provalnik kad čuje muziku misliti da nekog ima kod kuće i neće pokušavati da obije vrata. Komšija će, prilikom obilaska, malo držati otvoren prostor, pa delom spustiti roletnu da bi provalnici videli da je pomerena, što im je znak da je neko tu – nabraja privatni detektiv.

Vrlo važna stvar, prema njegovim rečima, jeste to da porodica na ulaznim vratima poseduje sigurnosne brave, pošto se obične obijaju vrlo lako i izuzetno brzo, gotovo za minut.

– Preventiva je jaka prepreka za lopove, pa na njoj treba raditi, jer kad dođe do krađe, kasno je – naglasio je naš sagovornik.

Lažni policajci

Kao izuzetno važan potez on ističe sklanjanje novca i dragocenosti iz stana, jer kako ukazuje, ni sef više nije zaštita, pošto lopovi mogu i da ga odnesu iz stana.

– Najbolje je da sve vredno sklonite na sigurno, u banku ili kod nekog pouzdanog, rodbine, kumova, prijatelja – savetuje Grgur, uz napomenu da profesionalci idu na sigurno i uzimaju pare i nakit, dok ima i narkomana koji obiju vrata i grabe brzinu šta im dođe do ruke, poput televizora.

Policija ima, prema njegovim rečima, evidenciju provalnika, ali se može desiti da se pojave kao kradljivci i oni koji nisu na spisku MUP-a. Ovaj privatni detektiv skreće pažnju i na nepoznate osobe koje zvone na vrata, a mogu da budu opasnost čak i ako ne putujete na odmor.

– Ima onih koji kao pitaju nešto ili maskirani u prosjake idu od vrata do vrata da traže da im udelite koji dinar. Kad im otvorite i razgovarate sa njima osmotre stan. Takođe, mogu da se na ulaznim vratima pojave uniformisana lica, lažni policajci ili navodni radnici nekog preduzeća poput Elektrodistribucije ili vodovoda, pa navodni poštar… Zato, ako vam je bilo šta sumnjivo, odmah zovite policiju, poštu ili firmu za koju kažu da rade i proverite da li je zaista reč o popravkama ili nečemu drugom – ukazuje Grgur na šta su sve lopovi spremni.

Naš sagovornik naglašava da prvenstveno svako sam mora da se pobrine da sačuva svoju imovinu, jer niko je ne može sačuvati bolje od nas samih.

Bogataši glume siromahe

Uglješa Grgur priča da oni koji imaju najviše novca najčešće pričaju da nemaju, između ostalog, kako ne bi privukli pažnju lopova.

– U poslednjih dvadesetak godina baš od takvih koji su se brzo obogatili, slušao sam da nemaju para ni stan da okreče. Kad ih čujete, prosto da se sažalite. Neki nemaju ni blindirana vrata da se ne bi naslutilo da u stanu imaju čitavo bogatstvo – priča on.

Kamere (ni)su garancija

Mnogi imaju kamere iznad kućnog praga, ali Uglješa Grgur ukazuje da one ne garantuju sigurnost, jer provalnici mogu da ih iščupaju.

– Postoje druge na ulazu u zgradu, lopovi ih teže nađu jer su u velikoj žurbi da ne budu otkriveni, pa ako je nekom obijen stan, mogu da budu od pomoći u otkrivanju kradljivaca, ali ne uvek, jer su neki maskirani, pa im se lica na snimku ne vide – pojašnjava nam.