EPA/Justin Lane
Predsednik SAD Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden naredio je šefovima državnih i odbrambenih ministarstava da ublaže svoju retoriku o ratu u Ukrajini i da ne daju euforične i preteće izjave o Rusiji.

Ovaj potez je usledio nakon što su neki američki visoki funkcioneri rekli da SAD žele da Kijev pobedi u ratu protiv Rusije.

Direktiva je upućena nakon što su državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin iznenada posetili Kijev u aprilu. Ostin je tada rekao da SAD veruje da Ukrajina “može dobiti rat, ako dobije pravu opremu”, a Blinken se pridružio tim izjavama.

Više anonimnih funkcionera potvrdilo je sada za “NBC njuz” da ih je Bajden nazvao ubrzo pošto su poleteli odvojenim avionima iz Poljske. Bajden je rekao Ostinu i Blinkenu da su “otišli predaleko” i naredio im da ublaže pristup.

Bajden nije bio srećan kada su Blinken i Ostin razgovarali o “pobedi u Ukrajini”, odnosno, nije bio zadovoljan retorikom, tvrde diplomatski izvori. Blinken i Ostin su se pravdali da su komentari – pogrešno protumačeni.

Kako se procenjuje, Bajdenovo nezadovoljstvo odražavalo je zabrinutost unutar američke administracije da će sukob neizbežno postati dugotrajni rat iscrpljivanja u kome će Rusi polako ali postojano napredovati. To je, uglavnom, i bilo tako tokom ruske ofanzive u Donbasu.

“NBC njuz” izveštava da su američki funkcioneri “tiho”, ali sve više, zabrinuti da je “pitanja rata neodrživo”, odnosno da Ukrajinci neće moći da spreče rusko ovladavanje Donbasom.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here