pixabay.com

Pravilo je da voće i povrće pre konzumiranja uvek treba oprati, ali kada je reč o pečurkama mišljenja su podeljena.

I kuvari po tom pitanju nisu složni. U školama za kuvare pranje pečuraka vodom smatralo se grehom, pa je savetovano da se prljavština ukloni vlažnim papirnim ubrusom.
Naime, pranje pečuraka smatralo se lošim, jer tako mogu da upiju vodu i promene boju. Međutim, autor knjige iz 1990. godine „Curious Cook: More Kitchen Science and Lore“, Harold Mekgi, tvrdi da pečurke jedva i da apsorbuju vodu prilikom pranja.

Trebate li prati pečurke?

Bez obzira na različita mišljenja o tome kako ukloniti prljavštinu sa pečurkama, nema sumnje da ih je važno očistiti pre kuvanja, jer povrće ponekad može na sebi da ima bakterije.

Prljavština se lako uvuče u pukotine na pečurkama. Kada je reč o svežim smrčcima, najbolje ih je prvo dobro protresti u papirnoj kesi kako bi se uklonila sva prljavština. Zatim ih, neposredno pre kuvanja, prebacite u činiju sa hladnom vodom sa nekoliko kašika soli.
Odmah ih prebacite na ubrus i dobro osušite. Zbog jedinstvenog oblika ove vrste pečuraka, veća je verovatnoća da će da upiju vodu, stoga ne bi trebalo preskočiti korak sušenja, preneo je portal „Kliks“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here