Tanjug
Venac palim borcima: Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik junacima sa Košara koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju iz Albanije. Predsednik je venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim pozdravio prisutne veterane te bitke porukom da se borba za slobodu Srbije nastavlja.

– Posle godina ćutanja, danas barem govorimo o ovome s ponosom, sećajući se svih stradalih. Hvala vam na svemu što ste učinili za našu Srbiju, našu otadžbinu. Danas deca u Srbiji znaju za Košare, znaju šta znači braniti svoju zemlju. Čini mi se i da možda bolje nego mi razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala vama što ste voleli svoju zemlju više od svega, i Srbija to neće i ne sme da zaboravi – rekao je predsednik.

Čuvamo otadžbinu

Predstavnik veterana zahvalio je predsedniku što ih uvažava, ali je dodao da on trenutno vodi težu borbu nego što su oni 1999. godine. Vučić se s tim nije saglasio.

– Nije baš tako. Ja sam u odelu, mnogo je teže bilo vama tamo gde se glava gubila. Ovo danas je strateška borba i to ljudi ne mogu uvek da prepoznaju, ali biće nam mnogo teško i još teže. Proćiće jun, jul i avgust, a onda dolaze zimski meseci. Plašim se jer u toj jednačini imamo mnogo nepoznatih – rekao je Vučić.

Predsednik je u razgovoru s veteranima istakao da se trudi da svakoga dana analizira sve što se zbiva u svetu i da veoma brine, jer nije siguran kako mogu stvari da se okončaju u Ukrajini i kakve će to efekte imati po Srbiju, Evropu i ceo svet. On je istakao da je Srbija najlakša meta mnogima, ali da moramo da se borimo u skladu sa svojim mogućnostima i sačuvamo otadžbinu.

Vučić je ukazao da, što se tiče zadiranja u status državnosti i teritorijalnog integriteta Srbija poštuje međunarodno pravo, na koje se ceo svet poziva.

– Zapad je za teritorijalni integritet Ukrajine, a ja se mnogo tiše, ali s jednakom odlučnošću zalažem za teritorijalni integritet Srbije – naveo je Vučić.

Nastavljamo borbu

Predsednik je podsetio da smo nedavno prvi put od Olafa Šolca čuli da se traži priznanje Kosova, pošto u zvaničnom evropskom pregovaračkom okviru toga nema, već se samo navodi puna normalizacija Beograda i Prištine.

Povodom izjava Olafa Šolca o ulasku Zapadnog Balkana u EU, predsednik je rekao da nije previše optimističan i da ne bi voleo da daje nadu tamo gde je nema. On je istakao da ne možemo bez Evrope i njenih investicija, iako nismo srećni zbog njihovih izjava i stavova povodom Kosova i politike Srbije koja ima legitimitet.

– Ja samo molim sve vas, junake s Košara, da prenesete pozdrave i zahvalnost porodicama zbog svega što su pretrpele za svoju zemlju. Hvala vam, sloboda naše zemlje ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a pošto Srbija ima junake poput vas, neće morati da brine – rekao je predsednik.

Ubijali i decu

Vučić je istakao da nikoga nije briga što su Srbi proterani sa KiM.

– Bombardovanje smatraju dobrim po nas, iako je reč o agresiji u kojoj su ubijana i deca. Ne očekujte da će reći drugačije i da će priznati greške. A o licemerju neću ni da pričam – rekao je Vučić.

Spremni za zimu

Vučić je rekao da se ponekad nasmeje kada čuje da “nema više sedenja na dve stolice”.

– Oni koji to kažu ne razumeju da sedimo na jednoj, svojoj stolici. Odnosno da vodimo svoju politiku i hrabro svima govorimo sve u lice. Očekuju nas važne posete. Glavno je da zemlja ide napred, da se nastavljaju započeti radovi, ali ne brinem za zimu. Nafta je poskupela, gas je pod znakom pitanja i neće biti struje u regionu ove zime. Jedino će Bugari sigurno imati struju jer poseduju nuklearku. Ide teška zima, ali nadam se da ćemo uspeti da se izborimo. Naše je da čuvamo svoju zemlju, da radimo, da se pripremimo za zimu. Čekaju nas radni jul i avgust, pa se nadam da ćemo imati šansu da prezimimo pristojno – rekao je Vučić.

Izdržaćemo napade

Predsednik Vučić rekao je da će biti zanimljivo na samitu EU – Zapadni Balkan 23. juna, jer će tada biti donete važne odluke za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, Zapadni Balkan, ali da po prvi put niko ne zna šta će se desiti.

– Očekujem da će Ukrajina dobiti status kandidata uz pohvale, ali to treba da bude potvrđeno na međuvladinoj konferenciji. Jer tu ima mnogo problema, slično sa Moldavijom. Što se tiče Zapadnog Balkana očekujem i danas žestoke kritike na račun Srbije i KiM, kao i zbog neuvođenja restkrivnih mera protiv Rusije – rekao je Vučić.

On je ocenio da je neozbiljno potcenjivanje rezolucije Evropskog parlamenta, Evropskog saveta ili Evropske komisije.

– Ali, šta drugo da učinimo, zar da priznamo Kosovo? – upitao je Vučić.

Dva meseca pakla

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović istakao je da je bitka na Košarama bila jedna od najtežih u novijoj istoriji naše zemlje i da predstavlja simbol otpora neprijatelju tokom NATO agresije.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija na Kosovo i Metohiju.

U borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, takođe i 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca, među kojima je najviše bilo Rusa.

– Dva meseca su neustrašivi srpski vojnici odolevali napadima. Hrabri heroji velikog srca nisu ustuknuli, svoju zemlju su voleli više i od života – naveo je Stefanović.

On je podsetio da su na Košarama stradali 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno je 256 boraca.

Srbija nikada neće i ne sme zaboraviti junake koji su život ostavili na braniku otadžbine. Naša je zemlja mala, ali ponosna na svoju slavnu istoriju, neustrašivu vojsku i ljubav prema otadžbini. Junaci žive večno! Slava im i hvala – poručio je ministar Stefanović.

Bićemo pobednici u svemu

Komemorativna akademija povodom 23. godišnjice bitke na Košarama održana je u Beogradu. Pored boraca, učesnika bitke, članova njihovih i porodica stradalih, prisustvovali su: predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da će Srbija nastaviti da ispunjava dužnosti na koje su ih žrtve heroja sa Košara obavezale, da jača i da bude pobednička na svim poljima, da bude zemlja koja se neće odreći slobode i nezavisnosti odlučivanja, suvereniteta i teritorijanog integriteta.

– Zato je naše obećanje svim herojima da ćemo snažno, ponosno i časno čuvati Srbiju, da nikada nećemo ugroziti druge, ali da ćemo uvek braniti ono što je naše i nastaviti da ispunjavamo dužnosti na koje su nas njihove žrtve obavezale – rekla je predsednica Vlade.

Ona je naglasila da dajemo sve od sebe da Srbija bude pobednička u ekonomiji, inovacijama, kulturi, nauci, sportu, prosveti, ekonomiji i obrazovanju, kako bi svesna žrtava 108 heroja sa Košara imala pun istorijski smisao.