EPA/Focke Strangmann
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc danas dolazi na Zapadni Balkan, gde će tokom dva dana posetiti Prištinu i Beograd, a zatim Severnu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, a poseta ima za cilj da usporenu evropsku perspektivu preuzme u svoje ruke, ocenjuju nemački mediji.

Javni servis ARD ukazuje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće imati puno vremena za razgovore sa Šolcom, pošto kancelar ostaje svega tri sata u Beogradu, ali navodi da je Srbija pred velikim izazovima zbog, kako kažu, “špage između EU i Rusije”.

Dojče vele navodi da je stav nemačke vlade da evropska perspektiva nije važna samo za bezbednost regiona, već i za EU. Upravo bezbednosno-politički značaj Zapadnog Balkana u fokusu je prve stanice Šolcove posete, jer će u Prištini obići nemačke vojnike pri Kforu.

Inače, Dojče vele podseća da će 22. juna Bundestag odlučiti o produženju mandata nemačkim vojnicima u Kforu, čije prisustvo je poželjno i potrebno, jer je posebno situacija na severu, prema vladi u Berlinu, i dalje krhka.

Takođe, ukazuje se da je dijalog Beograda i Prištine zastao, pa je Šolc početkom maja pokušao da organizuje sastanak predsednika Vučića i Aljbina Kurtija, ali da taj sastanak nije doneo napredak.

Kada je reč o sankcijama EU prema Rusiji, mediji očekuju da će kancelar još jasnije uputiti svoju poruku. Dojče vele podseća da je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok bila jasna u aprilu porukom da kada neko želi da postane član EU mora i da podrži sankcije Unije.

Sličan stav ima i drugi koalicioni partner Šolca, Slobodarska partija Nemačke (FDP), čija poslanica Renata Alt traži od kancelara da postavi jasne uslove Srbiji i predlaže oštrije mere ako nastavi, kako kaže, sa politikom “ljuljaške”.

2 COMMENTS

  1. Štap i šargarepa silne godine nije izazov nego ta EU traži svoje interese i nikad joj nije dovoljno
    I usput jako posržava sve koji su protiv Srba…
    Jesu li to činjenice …
    Hvala
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  2. E meni licno ne treba EU. Samo ucene ucene i ucene. Nije ni cudo da je V. Britanija napustila EU. PAMETNO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here