Galerija „Jovan Popović“, Opovo

Povodom predstojećeg najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u Galeriji Jovana Popovića u Opovu večeras, u 18. časova otvara se velika izložba fotografija „Portreti patrijarha Pavla“, dugogodišnjeg urednika fotografije „Pravoslavlja“, novine Srpske patrijaršije i fotoreportera „Vesti“, Hadži Marka Vujičića.

Na izložbi koja će trajati do 29. aprila, biće predstavljena 33 originalna umetnička dela – fotografija jednog od najpopularnijih srpskih patrijaraha koga su još za života nazivali i „živim svecem“.

– Fotografije su nastale u periodu od 2003. do 2009. godine u Srbiji, ali i tokom brojnih poseta patrijarha Pavla Republici Srpskoj i Kosovu i Metohiji. Predstavljam 33 portreta zbog snažne simbolike da je Isus Hristos raspet u svojoj 33. godini života, ali i da je blaženopočivši patrijarh Pavle pune 33 godine bio episkop raško-prizrenski. Njegova epoha na tronu Svetog Save ostaće zlatnim slovima ubeležena po činjenici da je uspeo da izleči rane raskola u Americi i Australiji, ali i vraćanje verske nastave u osnovne i srednje škole, kao i ponovno uvođenje Svetog Save kao školske slave i Spasovdanske litije u Beogradu – ističe Hadži Marko Vujičić.

Hadži Marko Vujičić, rođen 10. jula 1980. godine u Beogradu. Završio Bogosloviju Svetoga Save 2001. godine, a diplomirao na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. godine.

Kao student Pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta radio honorarno u Redakciji novina Srpske patrijaršije Pravoslavlje od 2003, a od 2004. obavljao poslove urednika fotografije ovog lista, sve do razrešenja od ovih dužnosti, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, Sin.br. 686/zap. 438 od 9. maja 2007. godine, da bi diplomirao na Bogoslovskom fakultetu i odslužio vojni rok.

Član je Međunarodne asocijacije novinara, čije je sedište u Belgiji, kao i Udruženja novinara Srbije. Od Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine dobio je kao urednik fotografije Pravoslavlja zlatnu medalju regenta Aleksandra Karađorđevića, zlatnu medalju kralja Petra I Karađorđevića i medalju vojvode Stepe Stepanovića. Od Njegove Svetosti vaseljenskog patrijarha G. Vartolomeja dobio je medalju Vaseljenske patrijaršije Apostol mira, ljubavi i nade. Predstavljao je Pravoslavlje na izložbama fotografija u zemlji i inostranstvu, između ostalog, u Pragu povodom 50 godina autokefalnosti Češke pravoslavne crkve, otvorenoj 8. decembra 2006. g. u Ruskom kulturnom centru u Pragu.

1 COMMENT

  1. СЛАВА МУ И МИЛОСТ
    🙏🏻☦️☦️☦️🙏🏻
    СВЕТИ ПАВЛЕ СРПСКИ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here