EPA/Neil Hall
Nemački kancelar Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovao je u petak u prvu posetu Londonu otkako je pre četiri meseca preuzeo vladu.

Agendom sastanka sa premijerom Borisom Džonsonom dominirali su rat, sankcije protiv Rusije i naoružavanje Ukrajine.

Mere protiv Moskve “efikasno deluju,” rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije.

– Zamrzavanje imovine direktno pogađa moskovsku “grupe moćnika” oko predsednika Vladimira Putina – dodao je.

Kancelar je najavio i nastavak isporuke oružja Ukrajini za odbranu protiv Rusije, a Moskvu je pozvao da otvore humanitarne koridore ljudima iz oblasti pod opsadom i obustavi vatru.

– Rat mora odmah da stane – rekao je Šolc.

Džonson, jedan od najglasnijih zagovornika snažnog naoružavanja Ukrajine.

Velika Britanija će Ukrajini poslati naoružanja za još 100 miliona funti (120 miliona evra), dodavši da “definitivno” smatra kako “naše dve zemlje i saveznici treba da učine korak više i snažnije podrže Ukrajinu.

Posle novog napada ruske vojske na civilni cilj – železničku stanicu u istočnoj Ukrajini – Šolc ponovio da je ubijanje stanovništva ratni zločin, a odgovornost pripisao ruskom predsedniku.

– To je ratni zločin. Neselektivni napadi na civile i ruske zločine pažljivo pratimo – rekao je Džonson.

Nije prethodno bilo jasno hoće li pored ratnih pitanja biti vremena za razgovor o Bregzitu početkom 2021. Naime, nemački privrednici su zatražili da se zbog krize istraži mogućnost novog trgovinskog sporazuma EU i bivše članice Britanije.

Nemačka i Britanija svakako tesno sarađuju u G7 i NATO. Šolc je kao kancelar pre Londona posetio pet drugih država: SAD, Ukrajinu, Rusiju, Izraelu i Tursku.

5 COMMENTS

  1. Samo ih vi naoruzavajte stim cete imati duze rat u Ukraini propale ekonomije u EU pobune naroda po EU i sa druge strane jos vise mrtvih neduznih Ukrainaca.Pa kad ste tako pametni sto i vi nekrenete u bornu sa svim tim oruzjem umesto one Ukrainske dece kome ste dali smrt u ruke smrdljuvi Govnari. A sto se tice Djonsona neka stane pred ogledalo i nek se pogleda u svoje ruke koliko ce mu sutra biti krvave od neduznih ljudi.

  2. Britanija je stara kurva a Nemacka glumi silu.Cembrlen je po povratku od Hitlera mahao papirom o sklopljenom miru(prodao je Cehoslovacku i Poljsku).To isto radi sada Evropa Ukrajini,sto bi Englez,Spanac,Belgijanac i ostali iz grupe 7 ratovali za Ukrajinu.Oni im dodju kao topovsko meso sledeci su Litvanija i Estonija a neka se pripremi Poljska.DOLAZI ZIMA DUGA I HLADNA ZA EVROPU.

  3. Staće, kada priznate uslove koje je postavila Rusija. Do tada dragi Evropljani slušajte šerifa koji vam uništava ekonomiju, osiromašuje ljude, kompromituje se kojekakvim budalaštinama (nema takmičenja za ruske mačke, nema tranzita ruskih proizvoda kroz zemlje EU i prodaje istih,sportisti treba da se odriču svoje zemlje i naroda, a vrhunac je promena imena nekakve divlje svinje kojoj su dali ime Putin, jer je poreklom iz Rusije, pa se sada raspisuje konkurs koje ime da joj daju i svaka čast na toj ideji, jer bi joj bolje stajalo neko zapadno ime …hit).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here