M. Obradović
Ponos RS: Tri decenije na braniku otadžbine

Policija Srpske je garant bezbednosti svih njenih građana, organizovana snaga koja može da se nosi sa svim izazovima, poručeno je iz Zalužana kod Banjaluke sa obeležavanja Dana Policije Srpske i 30 godina postojanja Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

– Spremni smo, obučeni i opremljeni za sve moguće izazove, sve u cilju bezbednosti građana i njihove imovine. Nastavljamo da školujemo, opremamo i obučavamo našu policiju. Prioritet nam je održavanje mira i bezbednosti i našim građanima i svima koji dođu u Srpsku kao gosti – poručio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova.

Svečano je bilo juče u Centru za policijsku obuku gde su, osim domaćih zvaničnika, stigli i brojni gosti iz Srbije predvođeni ministrima Nebojšom Stefanovićem i Aleksandrom Vulinom. Obraćajući se policajcima, Lukač je rekao da i dalje postoje oni koji bi želeli da MUP ne postoji.

– Ali, MUP RS je i dalje na braniku Republike. Našim građanima garantujemo da će Srpska opstati. Hvala svima vama koji ste obukli ove uniforme – naveo je Lukač.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je Dan policije veliki dan, da je mnogo toga urađeno, ali da ima još dosta posla na modernizaciji policijskih snaga.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je 30 godina postojanja ozbiljan jubilej.

– Izabrali ste častan poziv, profesiju. Da ste to radili onako kako treba, pokazuje da vas podržavaju građani Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva dodavši da vlast u Banjaluci iz godine u godinu nastoji da poboljša materijalni status policajaca.

Zvaničnici iz Srpske poručili su da je Dan policije važan dan za Srpsku.

– Važno je da smo spoznali našu sposobnost da gradimo policiju. Srpska u svom kapacitetu ima sva obeležja jedne organizovane državne organizacije. Bez Republike Srpske nema slobode za Srbe i zato ona mora da jača, a ne da slabi. Jačanje Republike ne znači samo razvoj infrastrukture i ekonomije, nego i borba za identitet koji se ničim ne sme dovesti u pitanje – poruka je zvaničnika Srpske uz napomenu da je potrebno odbraniti mir i način života srpskog naroda.

Na svečanosti je odata i počast nedavno ubijenom policijskom načelniku iz Prijedora Radenku Bašiću.

– Moramo da se obračunamo sa mnogim problemima kao što je kriminal. Nedavno ubistvo jednog od naših najvažnijih policajaca u Prijedoru je opomena za sve nas. Nulta tolerancija za svakog kriminalca, u borbi rpotiv korupcije – rečeno je u Zalužanima.

Srpska obeležava 4. april kao Dan policije u znak sećanja na taj datum 1992. godine kada je osnovana Specijalna brigada policije koja je kasnije prerasla u MUP. Bio je to period početka rata u BiH kada su Srbi bili loše organizovani vojno i politički i 4. april se tretira kao jedan od najvažnijih datuma na koji je utemeljen važan segment odbrane Srpske.

Predstavljen vihor

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povodom tri decenije postojanja predstavilo je novo oklopno vozilo vihor.

Reč je o prototipu vozila, niže kategorije od despota koji je pre nekoliko godina napravljen. Vozilo je teško ispod šest tona, ima balističku i protivminsku zaštitu kao i despot, ali je, za razliku od njega, duplo lakše, zadržavajući sve balističke karakteristike. Ovo vozilo, za razliku od despota, predviđeno je za pet ljudi.

Čestitke Vulina i Stefanovića

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je Policija Srpske uvek bila posvećena očuvanju mira i stabilnosti.

– U MUP-u Srpske rade sjajni profesionalci, u šta sam se uverio i dok sam bio ministar unutrašnjih poslova Srbije – rekao je Stefanović, koji je položio i venac na Centralnom spomen-obeležju stradalim pripadnicima MUP-a RS u Banjaluci.

– Obeležavanje dana kada je uspostavljena policija RS je povod da se setimo nesebične žrtve 782 pripadnika MUP -a Srpske, koji su svoje živote zauvek ugradili u njene temelje. Uloga policije RS u Odbrambeno-otadžbinskom ratu je nemerljiva, a plodove vaše borbe uživaju i generacije koje posle nas dolaze – naveo je Aleksandar Vulin, ministar policije Srbije, u čestitki kolegi iz RS Draganu Lukaču.