EPA-EFE
Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok

Usred rata u Ukrajini, evropski lideri sve češće govore o bržem pristupanju našeg regiona Uniji. Ovo je trenutak buđenja za Evropu, trenutak kada treba oživeti proces proširenja sa zemljama Zapadnog Balkana, rekao je Žosep Borelj prilikom nedavne posete Sarajevu, Tirani i Skoplju. Prethodno je i u Beogradu bila šefica nemačke diplomatije s porukom da nismo zaboravljeni.

Nema brze trake – jasni su bili lideri Evropske unije kada je Ukrajina podnela zahtev za članstvo, petog dana rata.

O dometu ukrajinske, ali i moldavske i gruzijske aplikacije govori i njen odjek – Evropljani su pokazali solidarnost i pokrenuli polemiku. Istovremeno, u region Zapadnog Balkana požurila je šefica nemačke diplomatije. Glavna poruka bila je – Niste zaboravljeni.

– Poseta Analene Berbok se tumači kao jasan signal zvaničnog Berlina da neće dozvoliti rusko mešanje na Balkanu i kao jasna poruka zemljama da to što je Ukrajina podnela zahtev ne znači da će ih Ukrajina preskočiti – kaže Nenad Raičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

U stvarnosti, to bi moglo da se pretoči u početak pregovora za Skoplje i Tiranu, otvaranje novog klastera 3 za Beograd, finansijsku injekciju za sve.

– Zasad se nije čula reakcija Francuske i Holandije, koje su do sada bile najveći kočničari bržeg evropskog puta ovog regiona i njihova reakcija se može očekivati najranije posle francuskih predsedničkih izbora – ocenjuje Raičević.

Šta kažu Francuzi

Ali Zapadni Balkan ni u kampanji, ni mimo nje, u Francuskoj nije tema. Naprotiv.

– U Francuskoj postoji otvoreno protivljenje bilo kakvoj integraciji država tzv. Zapadnog Balkana u EU. To protivljenje se reflektuje i među građanima, ali i političkom elitom. Uzimajući u obzir da nema ozbiljne agende o integraciji, odnos prema našem regionu usmeren je na jačanje političke sfere uticaja – rekao je Ivica Mladenović, urednik srpskog izdanja “Mond diplomatika”.

Međutim, pri preuzimanju predsedavanja Uniji, Makron je govorio o članstvu u razumnom roku, za razliku od najčešće formulacije – evropska perspektiva. Za jun je zakazao i regionalni samit.

Nema gledanja kroz prste

Uprkos retorici, izveštava dopisnik RTS-a, u Briselu nema signala da bi sve zemlje progledale “kroz prste” iz geopolitičkih razloga.

– Prema diplomatskim izvorima, za mnoge zemlje članice bi neusklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU i sankcijama prema Rusiji moglo da postane crvena linija i da spreči otvaranje novog klastera u junu ili kasnije. Jedan od novih odlučujućih faktora u pregovorima i novi blokirajući faktor – ističe dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

Srbija je u delikatnoj poziciji, ocena je šefa delegacije EU. U usklađivanju sa spoljnom politikom Brisela, ključna reč je – postepeno. Obazrivo – savetuju diplomate. Teško je odgovoriti na zahteve da se uvedu sankcije, a da nas to ne košta debelo.

– To je nešto što mislim da se shvata u EU, jer mi moramo, ako želimo da postanemo članica, da i svoju spoljnu politiku uskladimo sa EU. Međutim, treba biti razuman i to raditi postepeno. Mislim da se to može uzeti kao momenat obostranog sazrevanja i našeg da to moramo učiniti i njihovog da to ne možemo učiniti preko noći – rekao je prof. Ivo Visković, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Sloveniji.

Možda ne preko noći, ali da za brzu pristupnu perspektivu. Izjasnili su se nemački i austrijski kancelar. Protiv su odugovlačenja koje region čini ranjivijim. I od visokog predstavnika Žosepa Borelja poruka koja nagoveštava i šanse i izazove – za proširenje Unije – ovo je kritičan trenutak.

8 COMMENTS

  1. Za Srbiju je vazno da jaca svoju privredu ,da mozda jednog dana
    udemo i mi u EU sa dobrih pozicija .Za sada Srbija ide u kontra smeru za razliku od ostalih .Sretan put!

  2. сва дешавања овде у XX и XXI веку су последица намачког мешања у XIX веку… све су они подстакли и организовали…

  3. Rusija je vec odavno na Balkanu.Steta sto je pijani Jeljcin bio njen prvi predsednik. Jos veca steta je sto se Sovjetski Savez raspao, sto je zid pao i sto se desio bratoubilacki rat. SFRJ nije odgovarala ni Nemackoj , ni US, ni Francuskoj, ni Velikoj Britaniji. Bila je u tranziciji, ali ye sile nisu zelele Jugoslaviju od Djerdapa – pa do Triglava. Nego napravi rat, daj ove nam “republicice i ljude da se pokolju. Pa cemo ovako raskomadanu, prvo germano-zmajceke, pa ‘rvatsku, u EU – a za ostalo cemo videti. Puno je krvi proliveno – radi koga? Zbog cega? Kao i uvek: da bogatiji postanu jos bogatiji a sirotinja jos vise sirotinja.

  4. Ko vas sta vise pita,a vec ponestaje hrane pa sad da muzete Srbiju mozete samo da nas povucete ta onu stvar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here