commons.wikimedia.org/Bogdan
Bukurešt

Sankcije protiv ruskog energetskog sektora nisu moguće, pošto postoje zemlje u EU koje skoro u potpunosti zavise od ruskog gasa, izjavio je danas rumunski predsednik Klaus Johanis.

– Svesni smo da postoje države u EU koje relativno malo zavise od ruskog gasa ili nafte, ali ima i država koje su gotovo u potpunosti zavisne od njih. Jasno je da je u ovom trenutku nerealno nametnuti sankcije u ovoj oblasti – rekao je Johanis na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, zemlje ne mogu da uvode sankcije koje će ih pogoditi mnogo teže nego Rusiju.

– Odlučili smo da postepeno odustanemo od uvoza energenata iz Rusije, ali ova promena dobavljača ne može da se uradi za jedan dan, za to su potrebni meseci ili čak godine – rekao je Johanis i dodao da je Rumunija odlučna da napusti što više fosilna goriva i pređe na obnovljive izvore energije.

Ranije ovog meseca, zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da je čak i razgovor o odbijanju ruske nafte negativan za tržište, jer ono odmah reaguje. “Bez ruske nafte i gasa globalna ekonomija će propasti, a cene će biti nepredvidive”, smatra Novak.

Ove nedelje, predsednik Vladimir Putin je najavio da će Rusija prebacivati plaćanja za isporuke gasa “neprijateljskim zemljama” u rublje, istovremeno naglašavajući da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama utvrđenim u ranijim ugovorima.

Niz zapadnih zemalja uveo je nove sankcije Rusiji zbog njene vojne operacije u Ukrajini. Jedan broj kompanija najavio je povlačenje sa ruskog tržišta i zatvaranje proizvodnih pogona u Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here