pixabay.com

Znati šta treba hladiti, a šta ne, osnova je da kuhinja bolje funkcioniše.

Citrusi

Činiju svežih limunova i limete prilično je primamljivo držati van na radnoj površini – oni daju trenutni osvežavajući izgled prostoru za kuvanje.

Ali ako želite da ih zadržite mnogo duže, odlučite se za hladnije mesto. Konkretno, u hermetički zatvorenoj posudi ili zapečaćenoj plastičnoj kesi u fioci. Razlika? Limun koji traje ceo mesec umesto samo nedelju dana.

Tortilje

Ako svoj integralni i beli hleb držite na pultu, prva pomisao mogla bi da bude da dodate i tortilje u taj deo kuhinje.

Ali one su zapravo sklonije stvaranju buđi, pa ih umesto toga držite u frižideru. To znači da će ostati sveže i do dva puta duže i spremne za ukusan mediteranski obrok sa povrćem kad god poželite.

Puter od kikirikija

Ako je prirodni puter od kikirikija česta stavka na vašoj listi za kupovinu, onda je ovaj savet za vas.

Način čuvanja zavisiće od toga koliko brzo “prolazite” kroz teglu. Ako vaše domaćinstvo pojede prirodni puter od kikirikija u roku od nekoliko nedelja od otvaranja, ostava ili bilo koje hladno, tamno mesto će biti dovoljno. Ali za duže od toga, najbolje je da ga stavtie u frižider; izdvojeno ulje može postati užeglo ako se predugo ostavi na sobnoj temperaturi.

Kečap

Jedan poznati brend kečapa tvrdi da je njihov proizvod stabilan na polici zbog svoje prirodne kiselosti, ali bi ga nakon otvaranja trebalo čuvati u frižideru zbog nestabilnosti uslova skladištenja. I druge marke kečapa podržavaju savet. Zato učinite sebi uslugu i stavite kečap u frižider.

Avokado

Čuvanje avokada u frižideru sprečiće ga da sazri, što može biti vrlo korisno. Ostavite ga na pultu dok ne sazri, a ako ga ne pojedete odmah, stavitega u frižider da ne prezri.

Suvo voće

Sa mnogo manjim sadržajem vode od običnog voća, suvo voće može izdržati nekoliko meseci u špajzu. Međutim, ako planirate da čuvate suvo voće duže od nekoliko meseci, stavite ga u frižider kako bi ostalo sveže još duže.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here