EPA/Pavel Golovkin
Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da slanje mirovnih snaga u Ukrajinu može dovesti do direktnog sukoba Rusije i NATO-a.

Poljske vlasti prošle nedelje su saopštile da bi međunarodna mirovna misija trebalo da bude poslata u Ukrajinu i da joj se daju sredstva za odbranu.

– Nadam se da razumeju o čemu govore – rekao je Lavrov profesorima i studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

– Ovo bi bio direktan sukob između ruskih i oružanih snaga NATO-a koji svi pokušavaju da izbegnu, već su rekli da u principu ne treba da se dogodi.

Moskva je optužila Kijev da odugovlači mirovne pregovore dajući predloge koji su neprihvatljivi za Rusiju. Kijev je uzvraio da je spreman na pregovore, ali da se neće predati niti prihvatiti ruske ultimatume.

Lavrov je rekao da su ukrajinske vlasti odustajale od sopstvenih predloga na pregovorima, što otežava postizanje iskora.

– Pregovori su teški su jer ukrajinska strana stalno menja mišljenje i odustaje od sopstvenih predloga – istakao je Lavrov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da su razgovori sa Rusijom teški i ponekad na ivici sukoba.

Šolc: NATO neće popustiti

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je danas solidarnost Nemačke sa Ukrajinom i ujedno podvukao da ne sme doći do mešanja NATO u rat sa Rusijom.

– Predsedniče Zelenski, Ukrajina može da se osloni na našu pomoć – poručio je on u Bundestagu.

Podsetio je da Nemačka od početka rata isporučuje oružje i opremu te da je zajedno sa partnerima uvela sankcije kakvih do sada nije bilo i koje deluju, te se stalno dalje zaoštravaju.

Šolc je kazao da čuje glasove onih koji zahtevaju zonu zabrane letova ili mirovne snage NATO u Ukrajini.

– Koliko god bilo teško mi tu nećemo popustiti. Mora ostati na tome da nema direktne konfrontacije NATO i Rusije. NATO neće biti strana u ratu – podvukao je nemački kancelar.

5 COMMENTS

  1. Dali ovaj Šolc stvarno misli, da se on nešto pita u toj organizaciji? Zemlja, kojaj e koliko juće odlučila, da bi bilo dobro da se naoruža misli, da ima pravo glasa u vojnoj organizaciji!

  2. Vreme bi bilo sa zapadne zemlje odustanu od slanja oružja u Ukrainu. Sa tim rat postaje brutalniji i dalje se produžava. Takodje stradaju civili kao i vojnici sa obe strane i destabilizuje se
    Evropa kroz milione izbeglica. Sto je
    Još gore za Ukrainu. Jer većina se neće vratiti nazad u svoju otadžbinu.
    Bolje je za obe strane da se odluče za mir pregovorima.

  3. A šta vi to mislite da svi trebaju Rusiju da slušaju? Napast jednu suverenu državu nije ništa drugo nego globalni državni terorizam i protiv njega trebamo svi da se borimo. Ako ostanemo pasivni napast će rusi još suverenih država…….. Prestanite da vjerujete da su oni bolji od drugih, to je čista iluzija. Rusi su sada teroristi i to treba biti svakome jasno. Jeli dozvoljeno ubiti komšiju samo zato što mislite da će on MOŽDA vas ubiti.
    SMRT SADAŠNJOJ RUSKOJ POLITICI. Živio slobodarski ruski narod.

  4. Njima jeste cilj sto vise ukrainaca i rusa da poginu, pravoslavci su, azari ne prestaju da vode ratove jos od 1938 godine, pravoslavni narodi su treca klasa, sta njih briga koliko ce dece da poginu, nisu njohova, 50 miliona

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here