EPA/Yuri Kadobnov
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin

Vodeći švedski dnevni list “Dagens Nyheter” objavio je juče veliki razgovor sa bivšom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, predstavivši je kao moguću naslednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. Između ostalog, Kitarović je govorila i o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Bivša hrvatska predsednica odmah je naglasila kako je već duže ukazivala na rusku agresiju na Ukrajinu i upozoravala na mogućnost globalne krize.

– Nažalost, upravo se to dogodilo. Mislim da je bilo određene naivnosti u razmišljanju. Ono što je Putin želeo bilo je sasvim jasno vidljivo u njegovom političkom manifestu iz 2000. godine, u kojem se spominje obnova ekonomske moći i položaja Rusije u svetu. Događaji u Gruziji i na Krimu kasnije su stavili do znanja šta će se dogoditi – istakla je Kolinda.

Međutim, za razliku od brojnih međunarodnih lidera koji su Putina zbog invazije na Ukrajinu opisivali kao ratnog zločinca i ludaka, Kolinda Grabar-Kitarović pažljivo je birala reči, ističe “Dagens Nyheter”.

– Tokom mojih susreta s njim bio je normalan i pun poštovanja. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi. Razgovarali smo, između ostalog, o Agrokoru, kompaniji koja je bila u većinskom vlasništvu ruskih banaka i kojoj je pretio kolaps i stvaranje krize u Hrvatskoj. U tom, ali i nekim drugim regionalnim pitanjima, Putin je bio konstruktivan i omogućio je rešenje. Ali bilo je područja u kojima se duboko nismo slagali, a to je uključivalo, naravno, proširenje NATO – rekla je Grabar-Kitarović, dodavši kako je tokom brojnih susreta sa Putinom znala satima da razgovara s njim i o svakodnevnim temama poput sporta.

3 COMMENTS

  1. Ako ona zameni stoltenberg onda ce celi svet da se uveri da su nato clanice okupirane od sad kada stave kitarovic na vrh nato a kitarovic je niko i nista samo marioneta SAD

    KAD POSTANES NATO CLANICA DOBIJES BEZBEDNE GARANCIJE ALI IZGUBIS SUVERINITET U SPOLJNU POLITIKU KAD DRZAVA MORA DA SAGLASNI POLITIKU SA NATO ONDA NISI VISE DRZAVA NEGO SI BANANA DRZAVA
    NEMA BEZBEDNOST DRZAVE ZA DJABE. KAKO REKAO SEKRETAR ESCOBAR MOZE U CRNU GORU SRBI DA VODE DRZAVU ALI MORAJU PRE VLAST DA SE KLINJU ZA NATO

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here