EPA-EFE/Donetsk Regional Civil-Military
Marijupolj u ruševinama

Nekoliko desetina ljudi ubijeno je u napadu na vojnu kasarnu u Mikolajivu, na jugu Ukrajine, rekli su danas očevici agenciji Frans pres i dodali da su spasilačke operacije u tom delu zemlje nastavljene.

– Oko 200 vojnika spavalo je u kasarni – rekao je neimenovani vojnik Frans presu na licu mesta i dodao da je ispod ruševina izvučeno 50 tela, ali se ne zna koliko ih još ima.

Drugi neimenovani vojnik je ocenio da bi moglo da bude više od 100 mrtvih. Tu lokaciju je u petak pogodilo šest raketa.

U opkoljenom gradu Marijupolju, ulične borbe čine gotovo nemogućim pokušaje spasilaca da izvuku preživele iz ruševina pozorišta ispod koga su se krili, tvrdi gradonačelnik ovog grada.

Gradonačelnik Vadim Bojčenko kaže da timovi mogu da raščišćavaju ruševine samo kad pucnjava utihne.

Ruske snage su izvele raketni napad na skladište raketa i municije u naselju Deljatin u Ivano-Frankivskoj oblasti u zapadnoj Ukrajini, saopštio je ukrajinski vojni zvaničnik.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao da tek treba se potvrdi da li je raketa koju su Rusi upotrebili zaista Kindžal, najnovija hipersonična raketa, ili je reč o nekoj drugoj vrsti tog oružja.

Ranije danas Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska juče pogodila podzemno skladište u Deljatinu hipersoničnom raketom Kindžal koju su sada prvi put upotrebili u borbi.

Prema ruskim zvaničnicima, Kindžal, koji nose borbeni avioni MiG-31, ima domet do 2.000 kilometara i leti 10 puta većom brzinom od brzine zvuka.

Ukrajina je evakuisala 190.000 civila iz oblasti fronta preko humanitarnih koridora od početka ruske invazije na Ukrajinu, rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk.

Ona je rekla da su koridori u Kijevu i Luganskoj oblasti funkcionisali u subotu, ali je planirani koridor do opkoljenog Marijupolja bio samo delimično operativan, a ruske trupe nisu propuštale autobuse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here