EPA

Proteklih dana, čuju se upozorenja za putnike da se ne iznenade skokom cena avio-prevoza.

Stručnjaci ističu da je do promena došlo zbog sankcija uvedenih za rusku naftu, što je dovelo do povećanja cena avionskog goriva, a time i karata.

Izvršni direktor Kvantasa, Alan Džojs, rekao je da će prosečna cena karte porasti za sedam odsto kao rezultat povećanja cena sirove nafte zbog krize u Ukrajini.

Međutim, drugi predviđaju da bi rast cena mogao da bude i veći.

U ovom trenutku, cena nafte tipa “brent“ iznosi oko 112 dolara po barelu, dok je početkom 2022. bila oko 78 dolara po barelu.

Prema oceni Australijske komisije za konkurenciju i potrošače (ACCC) cena od 112 dolara po baralu je osmogodišnji maksimum.

Porast je usledio pošto su SAD i Velika Britanija zabranile naftu iz Rusije, inače, najvećeg svetskog izvoznika “crnog zlata“.

Za većinu avio-kompanija, gorivo čini od 30 do 40 odsto operativnih troškova.

– Ne morate da budete stručnjak za matematiku da biste znali da će porast troškova goriva od 20 do 30 odsto mnogo naškoditi ovoj industriji – rekao je profesor Riko Merkert iz Poslovne škole Univerziteta u Sidneju.

Ako Evropa bude sledila čvrst stav SAD o ruskoj nafti, cene bi mogle da odu i preko 200 dolara po barelu, smatra profesor i dodaje da bi to bila katastrofa za avio-kompanije.

Ravi Kumar, direktor Kontinental Trevels Australija, kaže da su cene karata već otišle za dva do pet odsto.

Što se veće povećanje cena karata očekuje, to se putnici pozivaju da što brže reaguju i kupe ih na vreme.

Tokom poslednjih dana, Kumar je primetio da su cene za pojedine pravce povećane i do 100 dolara.

S druge strane, Tom Mengvri, predsednik Australijske federacije putničkih agencija, smatra da cene kreću sa izuzetno niskog nivoa.

Prema njegovom mišljenju, rastuće poverenje potrošača u tržište je glavni pokretač cena u ovom trenutku.

Mengvri je rekao da Australijanci koji planiraju putovanje krajem 2022. ili početkom 2023. ne moraju da žure da nabave karte.

Izlazeći iz kovida, većina avio-kompanija i dalje radi sa ozbiljno smanjenim kapacitetom.

– Većina trenutno radi sa deset do 25 odsto kapaciteta. U narednih šest do devet meseci međunarodni prevoznici će povećati kapacitete, što znači da će biti dostupno i više mesta. Konkurencija između avio-kompanija, kako se to bude dešavalo, pomoći će da se cene ponovo izjednače – ističe on.

Inače, avio-kompanije često sklapaju ugovore o takozvanom hedžingu, na osnovu očekivanih budućih cena, kako bi se zaštitile od kratkoročnih fluktuacija cena goriva.

Izveštaj ACCC, međutim, navodi da je pandemija učinila ovu strategiju donekle neefikasnom.

– Neizvesnost oko aktivnosti letenja smanjila je sposobnost prevoznika da precizno predvide količine potrošnje goriva – stoji u njihovom izveštaju.

Alan Džojs je rekao da je Kvantas zaštitio 90 odsto svojih potreba za gorivom do kraja juna, što će im dati vremena da reaguju na višu cenu goriva.

Profesor Riko Merkert ističe da je manja verovatnoća da će manji prevoznici ili nove avio-kompanije, kao što je Bonza Erlajn, koje se takmiče po ceni, obezbediti ugovor o zaštiti.

Slabija želja za putovanjima

Izveštaj ACCC iz marta 2022. pokazuje da je namera potrošača da putuju u okviru Australije, tokom leta opala za deset odsto u odnosu na decembar 2021.

Portparol ACCC je rekao da cene avionskih karata često odražavaju spremnost potrošača da plate, ili nivo konkurencije među kompanijama, više od osnovnih troškova pružanja usluge.

– Međutim, cene karata mogu donekle da porastu ako ostanu visoke cene goriva. Ovo će dodatno da omete oporavak industrije – istakao je portparol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here