Tanjug

Političari u BiH ni u petak nisu imali jedinstven stav o ukidanju akciza na naftne derivate što bi dovelo do pojeftinjenja goriva. Tu situaciju iskoristili su pojedini naftaši, pa je na nekim pumpama u zemlji zabeležena i nova rekordna cena od 3,66 KM po litru dizela.

Predstavnički dom Parlamenta BiH, podsetimo, u sredu je usvojio izmene Zakona o akcizama kojima je predviđeno ukidanje tog nameta na naftne derivate, ali taj akt ne može da stupi na snagu pre nego što ga potvrdi Dom naroda. Imajući u vidu da poslanici SNSD nisu glasali za ukidanje akciza, pa je neizvesno da li će i kako glasati delegati iz te stranke koja drži ključni paket srpskih glasova u Domu naroda. Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija (SNSD) u međuvremenu je izjavio da ukidanje akciza na gorivo direktno utiče na budžete entiteta, te da je loše što je Predstavnički dom BiH doneo odluku mimo saglasnosti vlada entiteta i UO Uprave za indirektno oporezivanje.

Tegeltija je rekao i da je predug rok na koji su ukinute akcize, ali da o tome odlučuje Parlamentarna skupština BiH.

– Srbija će to najverovatnije uvesti na mesec dana, Hrvatska uvodi na tri meseca, a BiH na šest meseci – izjavio je Tegeltija posle sastanka sa premijerima entiteta Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem.

Delegat u Domu naroda iz srpskog kluba Dušanka Majkić (SNSD) rekla je da prvo o svemu treba da se izjasne klubovi, pa tek onda da se zakaže sednica. Ona je navela da će SNSD imati stav o svemu posle sednice klubova što je izazvalo negodovanje opozicionih stranaka koje su glasale za ukidanje akciza.

– U ovom trenutku ekonomske krize i talasa poskupljenja najvažnije je da se što pre usvoji ukidanje akciza na gorivo i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice. Čeka se odluka Doma naroda kako bi svi u BiH što pre imali jeftinije gorivo – rekao je Igor Crnadak, potpredsednik PDP koji je osudio izjavu Majkićeve i upitao da li je moguće da SNSD-u “toliko nije stalo do ljudi”.

S druge strane, Nenad Stevandić iz Srpskog kluba ocenio je da cenu goriva treba ograničiti na neki drugi način i da je Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama u BiH, koji je usvojio Predstavnički dom napravljen bez analize.

– Požurilo se da se od toga napravi politički marketing da bi se neko uslikao, a da nije napravljena analiza – rekao je Stevandić.

On smatra da se najsiromašnijim stanovnicima Republike Srpske i Federacije BiH neće mnogo pomoći ovim merama.

Protesti

I dok političari raspravljaju, sve je više onih koji protestuju zbog enormno visokih cena goriva. Oko 150 kamiondžija protestovalo je u četvrtak nadomak Banjaluke, a njihov predstavnik Nikola Grbić kaže da nije nerealna ni blokada graničnih prelaza. U tom gradu protestovali su i gradski i prigradski prevoznici koji su na pet minuta, simbolično u pet do 12, zaustavili autobuse. Poručili su da je situacija alarmantna.