MN Press
Golgeter rekorder: Aleksandar Šapić

Aleksandar Šapić je, uz Estiaretea, najbolji golgeter u istoriji vaterpola. Rođen je 1. juna 1978. u Beogradu. Za reprezentaciju je igrao 385 puta i postigao 981 gol i to je rekord koji će teško biti srušen. Na EP je osvojio tri zlata i dva srebra, a tri puta je bio najbolji strelac prvenstva. Briljirao je u Beogradu sa 33 gola iz 51. pokušaja. Na svetskim šampionatima ima i zlato iz Montreala, kada je bio najbolji igrači strelac, srebro iz Fukuoke, bronze iz Perta i Barselone.

Veliki kapiten bio je Vanja Udovičić. Rođen je 12. septembra 1982. u Beogradu. Za nacionalni tim je igrao 289 puta i postigao 360 golova. Osvojio je dve bronze i srebro na OI, dva zlata, srebro i bronzu na svetskim prvenstvima, tri zlata, srebro i bronzu na evropskim šampionatima. Izborio se za reprezentativno mesto 2002. na Svetskom kupu u Beogradu. Pravi je vaterpolo velikan. Od 2009. do 2013. bio je kapiten ekipe. Na SP u Rimu 2009. proglašen je za najboljeg igrača, kao i na EP u Zagrebu godinu dana kasnije. Biran je za najboljeg igrača Evrope i sveta 2010. Povukao se 2013. kad je imenovan za ministra omladine i sporta u Vladi Srbije.

Borac do kraja

U plejadi rođenih pobednika je iz Filip Filipović, rođen 2. maja 1987. u Beogradu. Za reprezentaciju je, zaključno sa junom 2020, igrao 366 puta i postigao 644 gola. Više puta proglašen je za najbolje igrača sveta i Evrope. Mnogi ga smatraju najboljom levom rukom u istoriji vaterpola. Bio je MVP Svetskog prvenstva u Šangaju, EP u Barseloni, OI u Riju, golgeter SP u Rimu. Fantastičan šuter, lucidan asistent, često igrač odluke. Česta mu je rečenica: “Mi se pitamo.” Sa nacionalnom selekcijoim osvojio je olimpijsko zlato i dve bronze, dva svetska zlata, srebro i bronzu, šest evropskih zlata, srebro i bronzu.

Andrija Prlainović je, kažu, produžena ruka svakog trenera. Rođen je 28. aprila 1987. Treneri ga smatraju ideologom svake igre. Za reprezentaciju je debitovao 2005. u finalu Svetske lige. Sjajno je igrao u Kazanju na SP kada je dobio priznanje kao najbolji igrač finala sa Hrvatskom. Bio je MVP EP u Beogradu 2016, najbolji strelac Igara u Londonu. Sa reprezentacijom je osvojio zlato i dve bronze na OI, dva zlata i srebro na SP, pet prvih mesta, jedno drugo i treće na šampionatima Starog kontinenta.

Živko Gocić je rođen 22. avgusta 1982. u Beogradu. Za reprezentaciju je igrao 354 puta i postigao 206 golova. Važio je za velikog radnika, borac do kraja, znao je da bude džoker. Utakmicu života je odigrao protiv Mađara u Budimpešti 2014. kad je u finalu EP postigao tri gola. Nasledio je Vanju Udovičića na mestu kapitena. Sjajno je vodio ekipu, posebno u danima krize na Igrama u Riju. Na kraju godine, Nikiću i njemu je priređen spektakularan oproštaj na Tašmajdanu.

Razorni udarac

Slobodan Nikić, rođen 25. januara 1983. u Zrenjaninu, najtrofejniji je vaterpolista sveta kada su u pitanju svetska prvenstva. Osvojio je tri zlata, uz po jedno srebro i bronzu. Na OI ima zlato iz Rija, srebro iz Atinhe i bronzu iz Londona. Igrao je za reprezentaciju 355 puta i postigao 354 gola.

Braća Dušan i Gojko Pijetlović su ispisali najlepše stranice srpskog vaterpola. Dušan je za nacionalni tim igrao 325 puta i postigao 449 pogotka. Bio je strelac poslednjeg gola u istoriji reprezentacije Srbije i Crne Gore, kojim je pobeđena Mađarska u finalu Svetskog kupa u Budimpešti 2006. Po mnogim ocenama najbolji je centar sveta. U Barseloni je bio u idealnom timu, a u Kazanju najbolji igrač, po izboru “sedme sile”. Gojko je odličan golman koji je zvezdane trenutke imao 2014. kada je bio najbolji golman EP u Budimpešti i Svetske lige u Dubaiju.

Milan Aleksić je vrhunski bek razornog udarca. Od svih golova najviše se pamti onaj iz peterca u finalu SP u Rimu 2009. kad je u poslednjoj seriji doneo zlato Srbiji. Stefan Mitrović, rođen 29. marta 1988, pravi je umetnik u igri, jedan od poslednjih bisera čuvene škole vaterpola Partizana. Pravi je virtouz u bazenu, ljubimac navijača zbog atraktivne igre. Za reprezentaciju je odigrao 253 utakmice i postigao 280 golova. Od 2007. je učestvovao u osvajanju svih medalja. Miloš Ćuk se pamti po petercu u finalu EP u Barseloni sa kojim je Srbija osvojila zlato. U karijeri ima olimpijsko zlato, svetsko zlato i bronzu, tri evropska zlata, kao i medalje sa brojnih takmičenja.

Hobotnica sa 100 ruku

Denis Šefik je, iako navijač Partizana, najveće uspehe ostvario sa Crvenom zvezdom. Od šest trofeja najznačajniji je trijumf u Ligi šampiona 2013. Ostaće zapamćen i po golu u finalu Kupa Srbije kada je u poslednjoj sekundi sa svoje pozicije matirao golmana Radničkog Radišća. Od 2003. bio je standardna “jedinica” reprezentacije, s odbranama koje su mu donela epitet najboljeg na svetu. Zvali su ga hobotnica.

Nepogrešivi Kotoranin

Dušan Mandić je rođen u Kotoru 1994. Jedan je od najboljih levorukih šutera na svetu. Prvu medalju sa reprezentacijom osvojio je na OI u Londonu 2012 – bronzu. Tokom 2014. osvojio je tri zlata na EP u Budimpešti, Svetskog ligi u Dubaiju i Svetskom kupu u Almatiju kad je bio kapiten ekipe. Naredne je blistao na finalnom turniru Svetske lige u Bergamu kada je proglašen za najboljeg igrača, serija zlata se nastavila u Kazanju na SP. Osvojio je zlato 2016. na EP u Beogradu da bi na OI bio jedan od junaka finala. Hrvatima je dao četiri gola za pobedu 11:7…

Sutra – Pojedinci i klubovi koji su osvajali medalje za Beograd (34): Magovi sa klupe