pixabay.com

Kritika Moskve na račun austrijskog kancelara Karla Nehamera i šefa diplomatije Aleksandera Šalenberga zbog, kako ističe Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, antiruske retorike izazvala je novu diskusiju o neutralnosti Austrije.

Istraživanja pokazuju da je neutralnost podržana od građana Austrije, ali usled ukrajinske krize čuju se zahtevi za članstvom Austrije u NATO. Tako je nekadašnji predsednik austrijskog parlamenta i siva eminencija u vladajućoj Narodnoj partiji Austrije (OVP) Andreas Kol ocenio da bi Austrija trebalo da pristupi NATO ili vojsci EU.

– Država koja je neutralna i bez članstva u jednom savezu ostaje sama kada biva napadnuta – ukazuje Kol u autorskom tekstu za dnevnik “Klajne cajtung”.

On je naglasio da primer Ukrajine pokazuje da samo članice nekog saveza dobijaju zaštitu.
Portparol za pitanja odbrane OVP Fridrih Ofenauer, takođe, smatra da o neutralnosti treba voditi ozbiljnu diskusiju.

– Neutralnost može doprineti bezbednosti Austrije samo ako sve države poštuju nepovredivost i integritet državnih granica. Na primeru Ukrajine se vidi šta se dešava kada se ne poštuje taj integritet i jedna zemlja biva prepuštena sama sebi u odbrani – objasnio je on.

Prethodno je i nekadašnji komandant austrijske vojske Ginter Hefler, koji važi za oficira bliskom OVP, rekao da neutralnost u istoriji još nije nikada odbranila jednu zemlju od agresora. On je naglasio da je jedina alternativa snažna oružana neutralnost kao Švajcarske ili pristupanje NATO. To bi, kaže, bilo prihvaćeno od stanovništva ako politika bez ideologije bude objasnila sve prednosti.

I poslanik OVP u Evropskom parlamentu Otmar Karas ocenio je da buduća odbrambena politika EU određuje budućnost austrijske neutralnosti.

– Koju ulogu će imati neutralnost znaće se na kraju debate – podvukao je on dodajući da neutralnost nema nikakvu ulogu u izgradnji odbrambene politike EU.

Zahteve za odustajanjem od neutralnosti koji su došli iz redova OVP, čiji je lider kancelar Nehamer, odbija u potpunosti Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), ali i predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

Lider SPO Pamela Rendi-Vagner istakla je da je neutralnost stub spoljne politike Austrije.
Takođe i Slobodarska partija Austrije (FPO), kao i predsednik Austrije Aleksander van der Belen zastupaju stav 80 odsto Austrijanaca da je neutralnost i dalje savremena. Van der Belen je u prošlosti stalno ponavljao da je Austrija imala dobro iskustvo za neutralnošću.

Inače, Nehamer je, u odgovoru na ruske kritike njegovih izjava proteklih dana, odgovorio da je neutralnost 1955. nametnuta Austriji od strane Rusa kao uslov za “slobodu”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here