EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN
Dmitrij Peskov

“Sankcije protiv Rusije ne znače da je ona potpuno izolovana, svet je suviše veliki da bi SAD i Evropa mogli da nas izoluju”, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

– Sa SAD su sačuvani određeni kanali komunikacije. Definitivno postoji prekid odnosa, narušavaju se ekonomski odnosi, čitav niz zemalja – evropske zemlje, SAD, Kanada, Japan i druge – uvode razne ograničavajuće mere u ekonomiji, ali to ne znači da je Rusija izolovana – rekao je Peskov.

– Svet je suviše veliki, da bi Evropa i Amerika mogle da izoluju neku zemlju, a posebno ne tako veliku kao što je Rusija. U svetu, kao što znate, ima mnogo više zemalja koje se mnogo uravnoteženije, a ponekad i mnogo razumnije odnose prema dinamici razvoja međunarodnih odnosa. Zbog toga radije ne govorimo, i ubeđeni smo da i ne treba da govorimo o izolaciji – rekao je Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je Kremlj zabrinut zbog uvođenja sankcija zapadnih zemalja.

NATO svestan da ne može da učestvuje u događajima u Ukrajini

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a su potpuno svesne da ne mogu direktno da učestvuju u onome što se događa u Ukrajini.

– Svedoci smo toga da su zemlje NATO-a veoma svesne da nemaju mogućnost da direktno učestvuju u onome što se događa u Ukrajini – rekao je Peskov.

Situacija u ruskoj ekonomiji vanredna, pa su vanredne i mere

Portparol Krelja je, takođe, rekao da je situacija u ruskoj ekonomiji vanredna, pa zahteva i vanredne mere i svakodnevne konsultacije s ruskim liderom.

U petak je list „Komersant“, pozivajući se na tabelu pod nazivom „Plan prvih dejstava za osiguranje razvoja ruske ekonomije u uslovima spoljnog sankcionog pritiska“ i izvor, saopštio da ruske vlasti razmatraju ukidanje krivične i administrativne odgovornosti za korišćenje nelicenciranih programskih softvera koji „pripadaju vlasnicima zemalja koje podržavaju sankcije“.

– Situacija je vanredna, pa zahteva i vanredne mere – nestandardne, smele, one mere koje će na najbolji način odgovarati našim interesima – rekao je Peskov i dodao da se planovi razvrstavaju i da vladin štab, koji predvodi premijer Mihail Mišustin, radi prilično operativno.

Prema njegovim rečima, predsednik Rusije sledeće nedelje planira da održi savetovanja o ekonomskim pitanjima.

– Razume se, vode se redovne konsultacije s predsednikom. Tamo je predviđen čitav niz mera – dodao je Peskov.

Zabrana ruske nafte imaće ozbiljne posledice

Portparol ruskog predsednika je naglasio da bi zabrana kupovine ruske nafte imala veoma ozbiljne posledice.

– To je tema koju vrlo pažljivo pratimo. To je, definitivno, situacija koja može snažno da pogodi svetsko energetsko tržište, to ne može da prođe bez prilično ozbiljnih posledica – rekao je Peskov.

On je dodao da je Rusija bila, jeste i biće zemlja koja traga za uzajamno korisnim odnosima s inostranim biznisom.

– Da, sad nije vreme u kojem možemo da govorimo o investicionoj privlačnosti, ali se vreme brzo menja i smeniće ga buran ekonomski rast i period u kojem će se iste ove kompanije ponovo vratiti na tržište i biti više nego zainteresovane da nadoknade propušteno i da obnove svoje pozicije – istakao je Peskov, dodajući da će Rusija rado dočekati povratak inostranih kompanija, ukoliko njihovo mesto u međuvremenu ne zauzmu kompanije iz drugih delova sveta.

Peskov je, takođe, potvrdio da je usvojen Zakon o krivičnim kaznama za lažne informacije o Oružanim snagama Rusije i pozive da se Rusiji uvedu sankcije, koji je u petak potpisao Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here