EPA

Sa nastavkom rusko-ukrajinskog sukoba, velike australijske kompanije, kao što su Oridžin Enerdži i Rio Tinto pozvani su da preispitaju zajednička ulaganja sa ruskim oligarsima povezanim s Vladimirom Putinom, kako bi osigurali da im se onemogući bilo kakav profit od prirodnih resursa Australije.

Naime, raste pritisak na ovdašnje investitore da odbace svoje udele u ruskim kompanijama i da slede primer britanske multinacionalne kompanije za fosilna goriva Britiš Petroleum (BP), koja je najavila da će napustiti svoj udeo od 14 milijardi dolara u ruskoj naftnoj grupi Rosnjeft.

Oridžin ima zajednička ulaganja s kompanijom za istraživanje gasa u basenu Bitalu (Severna teritorija), koja je u delimičnom vlasništvu Rusa Viktora Vekselberga, koji je već pod američkim sankcijama. Ovo je region za koji je Morisonova vlada rekla da je ključni deo vladinog predloga za oporavak od kovid krize vođen gasom.

Inače, Vekselberg i Oleg Deripaska, još jedan Rus koji je pod sankcijama SAD-a, zajedno poseduju oko tri četvrtine ruske aluminijumske kompanije Rusal, koja je vlasnik 20 odsto kompanije Aluminijum Limitid u Kvinslendu. Kompanija se bavi boksitom i proizvođača je glinice.

Deripaska i Vekselberg su trenutno pod sankcijama američke vlade zbog ruske invazije na Krim 2014. i nastavka okupacije ukrajinske teritorije. Međutim, Australija ih nije sankcionisala iako je prošle nedelje proširila listu osoba i institucija pod sankcijama, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pored toga, penzionerska štednja Australijanaca se takođe ulaže u ruske kompanije kroz najmanje pet velikih super fondova: najvećeg u zemlji – Australijan supera, zatim, Enerdži super, vladinog fonda Zapadne Australije GESB, Fonda za obrazovanje i sektor zajednice NGS i Fonda maloprodajnih radnika Rest, prema istraživanju grupe aktivista investitora Market forsisa.

Prema mišljenju Dena Gočera, direktor za klimu i životnu sredinu u Australijskom centru za korporativnu odgovornost, australijske kompanije, uključujući Oridžin i Rio Tinto, moraju odmah da preispitaju svoje odnose s kompanijama u vlasništvu ili delimičnom vlasništvu oligarha koji su povezani s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U isto vreme australijski državni fond, Fjučer fond je rešio da proda svoj udeo u ruskim kompanijama vredan 200 miliona dolara. Drugi po veličini fond u Australiji, Aver super, koji ima svega 0,03 odsto svoje imovine u ruskim firmama, takođe će se povući iz Rusije.

Vlada Novog Južnog Velsa takođe je najavila da namerava da proda svoj udeo u ruskoj imovini u svojim investicionim fondovima, dok australijski penzijski fondovi preduzimaju korake da smanje svoje učešće u ruskim firmama. Tako Dženerejšn fond iz ove države ima 75 miliona dolara u ruskom dugu i akcijama.

Kako javljaju pojedini mediji, sve dešava u trenutku kada zapadne zemlje pojačavaju sankcije prema Rusiji. U isto vreme došlo je do smanjenja vrednosti rublje za čak 40 odsto, što je navelo Centralnu banku Rusije da privremeno zatvori Moskovsku berzu u pokušaju da spreči kolaps tržišta, koji analitičari smatraju neizbežnim.

Prema rečima Gočera, saradnja Oridžina i Rio Tinta sa ruskim kompanijama u vlasništvu oligarha daju legitimitet Putinovom režimu.

– Deo profita od australijskih projekata glinice, nafte i gasa završiće u rukama ljudi odgovornih za podržavanje Putinovog ubilačkog režima – istakao je Gočer.

On je dodao da bi Morisonova vlada trebalo da uskrati davanje grantova projektu Oridžin, kao deo programa vrednog 50 miliona dolara za pokretanje istraživanja u basenu Bitulu.

Kompanije prate situaciju

Portparol Oridžina je rekao da ova kompanija prati situaciju i da

e poštovati sva pravila koja diktira australijska vlada i državne vlade u pogledu sankcija. Prema njegovim rečima, kompanija ima značajnu operativnu kontrolu nad projektom i plaća 100 odsto tekućih troškova istraživanja.

U Rio Tintu, takođe, pomno prate situaciju u Ukrajini i sankcije koje su uvedene. Kažu da imaju odgovarajuće strukture kako bi osigurali da rad kompanije u Kvinslendu ne bude poremećen.

Benzin preko 2,20 dolara

Sukob u Ukrajini doveo je do skoka cene nafte po barelu na svetskom tržištu, što je dovelo do daljeg rasta cena goriva u Australiji. Premijum benzin od 98 oktana je premašio 2,20 dolara po litru na nekim pumpama u Sidneju, Melburnu i Brizbejnu.

Prema vebsajtu Fjulprajs Australija, prosečna cena za benzin od 98 oktana trenutno iznosi 1,93 dolara po litru u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Južnoj Australiji, 1,95 u Kvinslendu, dva dolara u Zapadnoj Australiji, 2,03 u Tasmaniji, i čak 2,14 dolara u Severnoj teritoriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here