Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Ruski predsednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini. Ukrajinski predsednik proglasio je ratno stanje za celu zemlju.

Rusija gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo odbrane koje je saopštilo da je vojna infrastruktura avio baza ukrajinskih oružanih snaga “izbačena iz stroja”.

Raketirani su aerodromi Borispolj (Kijev), Ozerni, zatim u Nikolajevu, Čugujevu (kod Harkova), Kramatorsku, Hersonu, saopštio je generalni štab Ukrajine. Akcije proruskih separatista u Donjecku i Lugansku. Vazdušni prostor Ukrajine zatvoren za civilni saobraćaj, a Rusija je takođe zatvorila aerodrome u delovima zemlje koji se graniče sa Ukrajinom.

Ukrajinska granična služba saopštila je da je ruska vojska napala Ukrajinu iz susedne Belorusije. Ruske snage su pokrenule artiljerijski baraž u okviru napada uz podršku Belorusije, a ukrajinski graničari su uzvratili, saopštila je granična služba navodeći da nema podataka o žrtvama.

Ruske snage su se rasporedile u Belorusiji na vojne vežbe, što je potez koji je Zapad video kao uvod u invaziju na Ukrajinu.

Glavni grad Ukrajine Kijev udaljen je oko 75 kilometara od granice sa Belorusijom. Potpuno je zakrčen put na izlazu iz grada, jer građani masovno odlaze iz Kijeva,.

1 COMMENT

  1. Zelenski ce ratovati do zadnjeg ukrajinca za interes amerike.Neka uzme pusku pa ode na front ako je tako hrabar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here