EPA-EFE/RONALD WITTEK
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi ruski napad na Ukrajinu bio “ozbiljna greška sa visokim političkim, ekonomskim i geostrateškim posledicama”.

– Nije bilo opravdanja za raspoređivanje oko 100.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom – rekao je tokom prenosa uživo nemački kancelar na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

– Rusija je od pitanja mogućeg članstva Ukrajine u NATO napravila slučaj koji može da izazove rat, što je paradoks jer odlučivanje o tom pitanju nije na dnevnom redu – predočio je Šolc.

On je ocenio da je Zapad ipak bio spreman da pregovara o bezbednosnim zahtevima Rusije “ali ne i da bude naivan”.

On je poručio da će Zapad napraviti jasnu razliku između neodrživih zahteva i legitimnih bezbednosnih interesa.

“Treba aktivno podsticati proširenje na Zapadni Balkan”

– Nije samo dovoljno govoriti o perspektivi proširenja EU na Zapadni Balkan, već je treba aktivno podsticati – istakao je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je kazao da, kada govori o EU, misli i na zemlje Zapadnog Balkana.

– Nije dovoljno govoriti o perspektivi širenja Unije na taj region kao strateški cilj. Moramo to aktivno podsticati – naglasio je nemački kancelar.

Šolc je istakao da je potrebna jasnoća o nivou ambicija EU po pitanju sopstvene bezbednosti i evropskog suvereniteta.

– Mi Evropljani ćemo zadržati našu sposobnost za delovanje, našu autonomiju u donošenju odluka samo ako naše želje i sposobnosti u EU objedinimo – podvukao je on.

Prema njegovim rečima, pod evropskim suverenitetom podrazumeva da se ostane “sila među silama”.

Za to je, kaže Šolc, potrebna volja da se deluje kao “sila među silama”, da postoje zajednički strateški ciljevi i sposobnost da se ti ciljevi realizuju.

3 COMMENTS

  1. Nemci moraju da ponavljaju kao papagaji sve sto Amerikanci kazu… Evropa nije suverena ona je pod cizmom Amerike. Ako ce ikada biti nekakvih posledica onda ce je imati Evropa zbog svoje blesave polike koju im Amerika namece, a zapadni politiciri moraju poslusno da sprovode.

  2. Шулц је у праву! Да су Руси одавно напали Берлин, данас не би било потребе за напад на Украјину.

  3. Ja Nemcima mnogo ne zameram jer znam da su samo vazali i moraju slusati gazdu. Jos. Narod se budi i sve je vise na drugoj strani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here