EPA

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani rekao je da održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora Srbije 3. aprila na Kosovu nije kršenje kosovskog ustava.

On je objasnio da ti izbori ne utiču na suverenitet Kosova, za razliku od referenduma o promeni Ustava Srbije koji je pokušan da se održi na Kosovu u januaru ove godine.

– To je pitanje obostrane volje dve vlade i to nije pitanje o kome se može spekulisati, jer je to čisto politički proces. Mi smo u procesu dijaloga sa Srbijom kako bismo rešili preostala pitanja kako je zahtevala Generalna skupština UN nakon odluke MSP kojom je legalizovana ili potvrđena nezavisnost Kosova. Deo ovih pitanja je i pitanje odluke građana Kosova koji imaju i srpsko državljanstvo i ovo glasanje se ne održava o pitanjima koja narušavaju suverenitet Kosova, kao što je ustavni referendum, već je reč o konsolidaciji političkih organa jedne susedne države i uz političke dogovore ova pitanja se mogu tolerisati bez ikakvih problema – rekao je Hasani u intervjuu za Kljan Kosova.

Bivši predsednik Ustavnog suda je naveo da održavanje ustavnog referenduma predstavlja kršenje kosovskog ustava jer je vezan za državni suverenitet, za razliku od parlamentarnih i predsedničkih izbora na kojima se biraju politički organi.

– Na ustavnom referendumu suveren uvek govori i nacionalna politička volja se formira o pitanjima državnog identiteta, dok su pitanja u vezi sa formiranjem, konsolidacijom ili ustavnim procesom glasanja za nova politička tela tokom izbornih ciklusa čisto politička pitanja, nisu pitanja koja se odnose na suverenitet države. Na ustavnom referendumu se uvek govori o suverenitetu – kaže Hasani.

Naveo je da je na kosovskoj vladi da li će dozvoliti ili ne da se oni održe.

– Stvar je izvršne vlasti da dozvoli ili ne dozvoli tako nešto, jer su to izbori koji nemaju implikacije po pitanju državnog suvereniteta Kosova i jednostavno su ostvarivanje biračkog prava građanina koji ima dvojno državljanstvo. Ono što bi eventualno mogli da uslovljavaju u budućnosti može biti glas dolinskih Albanaca koji istovremeno imaju i državljanstvo Kosova. Ovo je možda deo zajedničkog političkog dogovora, ali opet ponavljam da se ovi izbori razlikuju od ustavnog referenduma – rekao je Hasani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here