EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Ambasador Ukrajine u Britaniji Vadim Pristajko pojasnio je danas svoje ranije izjave o mogućem odustajanju Kijeva od članstva u NATO, navodeći da Ukrajina neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži ovom vojnom savezu.

Upitan da li bi Ukrajina mogla da preispita svoje ambicije da se pridruži NATO, ambasador Pristajko je rekao za BBC:

– Ne, to nije tačno i veoma sam srećan što imam ovu priliku da razjasnim svoj stav – izjavio je Pristajko, dodajući da je prethodni izveštaj BBC bio rezultat nesporazuma, pošto se u njemu, pozivajući na izjavu ambasadora, tvrdilo da bi Ukrajina mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO kako bi izbegla rat sa Rusijom.

– Mi trenutno nismo članica NATO i da bismo izbegli rat spremni smo na mnoge ustupke, i to je ono što radimo u razgovorima sa Rusima – poručio je Pristajko.

– To nema nikakve veze sa NATO – naveo je ambasador, dodajući da je cilj Kijeva o ulasku u NATO čak upisan u Ustav te zemlje.

Ponovo upitan da li Ukrajina menja svoj cilj o tome da postane članica NATO, ukrajinski ambasador je rekao: “Ne”.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko izjavio je da su reči ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji Vadima Pristajka da je Ukrajina navodno spremna da razmotri odustajanje od članstva u NATO kako bi izbegla rat sa Rusijom “izvučene iz konteksta”.

On je za agenciju Interfaks-Ukrajina rekao da je Ukrajina, zarad mira i očuvanja života svojih građana, spremna na svaki format dijaloga sa zemljama i međunarodnim organizacijama.

Nikolenko je ukazao da je Pristajko u intervjuu s pravom primetio da je perspektiva clanstva u NATO sadržana u Ustavu Ukrajine, ali da Ukrajina još nije članica NATO ili nekog drugog saveza, tako da je ključno pitanje za nju – pitanje bezbednosnih garancija. On smatra da bi najbolja takva garancija bio hitan prijem Ukrajine u Alijansu.

– Ali pretnje Ukrajini postoje ovde i sada, tako da pronalaženje odgovora na pitanje garancija fundamentalan i hitan zadatak – istakao je Nikolenko.

Dodao je da nijedna odluka ne može biti doneta suprotno Ustavu Ukrajine.

Prethodno je BBC javio da je ukrajinski ambasador u Britaniji Vadim Pristajko rekao da bi Ukrajina mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO kako bi izbegla rat sa Rusijom.

1 COMMENT

  1. Ukoliko bi se Ukrajina uclanila u NATO i njihove trupe dosle u Ukrajinu,velika je verovatnoca da ce se raspasti i Ukrajina i NATO.Zivi bili pa videli!Ukrajina je toga svesna,ali ludaci komanduju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here