Vesti
Medicinske sestre iz bolnica širom Novog Južnog Velsa

Medicinske sestre iz bolnica širom Novog Južnog Velsa, stupiće 15. februara u jednodnevni štrajk upozornja državnoj vladi zbog gorućih problema vezanih za nedostatak radne snage, visinu plata i opšte uslove rada.

Početkom ove sedmice, organizovano je glasanje u Udruženju sestara i babica Novog Južnog Velsa (NSWNMA), na kojem su ogromnom većinom skoro sve bolnice dale podršku nameri da se po prvi ut u poslednjih deset godina organizuje obustava rada.

Generalni sekretar Udruženja Bret Holms izjavio je da je štrajk bio apsolutni poslednja opcija za medicinske sestre.

– Medicinske sestre su došle do prelomne tačke, nakon što su u protekle dve godine radile u veoma teškim uslovima i sa nedostatkom osoblja koji je postao još kritičniji tokom pandemije – rekao je Holms.

On je međutim naglasio da su problemi postojali godinama unazad, a da su zbog pandemije samo eskalirali.

– U proteklih skoro deset godina sestre i babice širom Novog Južnog Velsa su vodile kampanje da se reguliše odnos broja pacijenata spram broja sestara u svakoj smeni. One već dugo očajnički pokušavaju da kažu Vladi Novog Južnog Velsa da nam je potreban bolji zdravstveni sistem, u kojem ćemo imati dovoljan broj medicinskog osoblja da brine o pacijentima u svakoj smeni – dodao je Holms.

Generalni sekretar Udruženja je rekao i to da su medicinske sestre i pre kovida upozoravale da na smenama često ne mogu da odu na pauzu za ručak, a nekad čak ni u toalet.

– Sada je situacija samo teža, sto puta teža – kazao je Holms.

Prema njegovim rečima, medicinske sestre naročito pogađa kada premijer Dominik Perote i drugi zvaničnici vlade javno kažu da zdravstveni sistem funkcioniše dobro.

– Za mnoge od njih je prelomno bilo kada su u januaru čuli premijera kako neprestano ponavlja da se ceo sistem dobro snalazi i izlazi na kraj sa situacijom. A naši članovi su bukvano bili na kolenima. Sestre poručuju vladi da prestane da im govori da treba da se nose sa tim, jer je njima potrebno da se uspostavi odnos broja medicinskih sestara i pacijenata od smene do smene – rekao je Holms.

Medicinske sestre i babice u Rojal Princ Alfred bolnici razmatraju da 15. februara stupe u 24-časovni štrajk, dok će se u bolnici Vestmid verovatno održati dvostruko kraći – do 12 časova. Prema saznanjima lista Sydney Morning Herald, sestre u bolnicama u Liverpulu i Blektaunu štrajkovaće idućeg utorka po osam sati.

Ukoliko se do 15. februara ništa ne promeni i zdravstveno osoblje stupi u štrajk, iz njihovog udruženja uveravaju da će u svakoj bolnici ostati dovoljno sestara da se pruži osnovna nega kako se ne bi ugrozili životi pacijenata.

– Tokom najtežih perioda epidemija delta i omikron soja virusa korona imali smo ogroman gubitak radne snage. Mnoge od njih imaju planove i zato vam kažem, možete da probate sada i da vidite kako će biti bez sestara pored bolesničkih kreveta – istakao je Bret Holms.

Premijer: Ne igrajte se politike

Na brojne pozive sindikata da Vlada NSW uvede izbalansiran odnos broja sestara i pacijenata, premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perote je poručio da takav sistem nije efikasan i optužio je sindikate da se igraju politike.

– Preporuke koje sam dobio kažu da ima suštinskih problema u određivanju tog odnosa i da taj princip zapravo nije funkcionisao tako dobro u drugim državama. Ono što želim su razumne, sveobuhvatne diskusije koje će dati rezultate. Hajde da se ne igramo politike, ne želimo da se vraćamo na te stare sindikalne igre – rekao je Perote.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here