Tanjug
Foto: Ilustracija

Najugroženija su naša prava na mišljenje i na jednaku participaciju, a najveći problem je što deca nisu dovoljno informisana o svojim pravima, pa zato postoji prepreka ka ostvarivanju istih, smatra Una Ljiljak (17), članica Kluba DX i Dečjeg saveta evropske mreže Eurochild iz Brisela.

Mnogi smatraju da je najveći razlog što deca ne znaju koja su njihova prava činjenica da deca u školama ne uče o njima.

– Mene kao učenicu trećeg razreda gimnazije brine to što su nam ukinuli predmet Ustav i prava građana koji je trebalo da imamo u četvrtoj godini – naglašava Una.

S druge strane se, dodaje, susretala sa decom koju ne zanimaju njihova prava do momenta kad se osećaju ugroženo ili kad osećaju nepravdu. Problem je i što deca kada su dovoljno upoznata sa svojim pravima “ne dobijaju priliku da ih realizuju, jer ih odrasli često sputavaju”.

– Poručila bih im da to što smo mladi i zeleni ne znači da nismo svesni onoga što se dešava oko nas. Ne možete da donosite odluke koje se tiču dece (npr. kreiranje nastave tokom pandemije) a da prvo njih ne pitate za mišljenje. Jer dečja prava su i ljudska prava – napominje tinejdžerka. Ona ima poruku i za decu: “Čak i kad imate osećaj da se vaš glas ne čuje i da nema svrhe boriti se, verujte mi da ima. Koliko god izgledalo nemoguće, neko će čuti i uvažiti naše mišljenje!”

Una Ljiljak

Vi imate moć

Problem je što deca i mladi ne veruju institucijama.

– Razlog toga je što vrlo često dobijamo kontradiktorne informacije, kao i obećanja koja kasnije u praksi ne budu ispunjena – objašnjava Una.

Njene klupske kolege dodaju da im je veoma važno da postoje rešenja koja funkcionišu u praksi. Potrebno im je, kažu, da pređemo s ideja o unapređenju prava deteta na realizaciju.

– Mislite na decu tokom ovih kriznih vremena jer vi imate moć da kreirate bolju budućnost za nas – poručuju oni.

Brojne akcije

Klub DX je dečji informativno-kulturni servis, koji okuplja decu i mlade uzrasta od 12 do 18 godina i informiše ih o njihovim pravima na jeziku koji im je razumljiv. Članovi Kluba DX učestvuju u izveštavanju o ostvarivanju prava deteta u Srbiji i brojnim akcijama koje imaju za cilj da se unapredi participacija dece u društvu.