Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske sastali su se da razmotre aktuelnu situaciju i političku krizu u BiH, mada je uoči sednice bilo jasno da vlast i opozicija imaju suprotstavljene stavove. Ipak, niko nije očekivao da će se atmosfera usijati već na ulazu u zgradu, gde su se okupili nekadašnji borci Vojske Republike Srpske i izviždali srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednicu RS Željku Cvijanović, kao i lidera HDZ BiH Dragana Čovića. Demobilisani borci zviždali su i Nenadu Stevandiću, predsedniku Ujedinjene Srpske, stranke u vlasti uz Dodikov SNSD.

Pojedini ratni veterani rekli su da su, između ostalog, ogorčeni što je poziv da prisustvuju današnjoj sednici Narodne skupštine RS upućen i predsednicima HDZ BiH Draganu Čoviću i SDA Bakiru Izetbegoviću (ove stranke imaju svoje poslanike u NSRS). Izetbegović je odbio da dođe u Banjaluku, a Čović je prihvatio i bilo je predviđeno da se obrati poslanicima Narodne skupštine RS.

Veterani nekadašnje VRS tražili su da se zakaže posebna sednica parlamenta RS o pravima boraca i najavili da će ostati ispred zgrade Narodne skupštine dok im se ne obrati neko od nadležnih. Međutim, kada im je poslanik vladajućeg SNSD Vlado Đajić prišao oni mu nisu dopustili da govori već su ga izviždali.

“Uaaaaaa! Lopove! Ti nam se ne trebaš obraćati! Ti nemaš dana rata!”, vikali su borci, a sve što je Đajić pokušao da im kaže izgubilo se u sve glasnijem huku nezadovoljne mase ljudi koji su nosili zastave Srpske i VRS. Nemoćni Đajić se nakon toga okrenuo i otišao u zgradu Narodne skupštine.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u sredu 2. februara naći na kioscima širom Srbije.