EPA
Koronavirus u Australiji

Vlada Novog Južnog Velsa predstavila je novi paket finansijske podrške namenjen srednjim preduzećima i malim biznisima koji su ovog leta pogođeni epidemijom omikron soja virusa korona.

Milijardu dolara biće izdvojeno iz državnog budžeta, nakon što je Savezna vlada Australije ovaj put odbila zahtev Novog Južnog Velsa da ravnopravno učestvuje u programu pomoći, što je učinila tokom epidemije delta soja.

Čak 700 miliona dolara biće namenjeno za podršku malim preduzećima sa prometom između 75.000 i 50 miliona dolara godišnje, tako što će im obezbediti deo troškova za plate zaposlenima. Paket će obezbediti isplatu od 20 odsto nedeljnih troškova plata za kompanije koje mogu da dokažu pad prometa od najmanje 40 odsto tokom januara. Isplate će se kretati od najmanje 500 dolara do maksimalno 5.000 dolara nedeljno.

Međutim, preduzeća koja dostignu prag za isplatu neće dobiti olakšice za gubitke prihoda nastale tokom januara. Umesto toga, isplate će pokriti februar i biće plaćene kao paušalni iznos.

Iako bi ukupna vrednost paketa pomoći mogla da se poveća i preko milijardu dolara, ako se isplate produže i posle februara, ovaj program pomoći će ostati znatno manji od onih tokom ranijih talasa kovida. Naročito u odnosu na 10 milijardi dolara pomoći tokom perioda lokdauna za vreme epidemije delta soja, kada su vlade Novog Južnog Velsa i Komonvelta zajedno pomagale biznise i stanovništvo u ovoj državi.

Ovaj put, Savezna vlada se nije odazvala pozivima premijera NSW Dominika Perotea da podele troškove paketa.

Zamenik saveznog premijera Barnabi Džojs branio je odluku Morisonovog kabineta da ne pruži finansijsku podršku programu Novog Južnog Velsa, rekavši da nije reč o štednji novca od strane Vlade Komonvelta. Džojs je istakao da je vlada već izdvojila milijarde dolara u vidu JobKeeper i JobSeeker programa, kao i podsticaja za avio-industriju, popusta za brze antigenske testove i drugih mera tokom pandemije.

– Podrška vlade se nastavlja i i traje, tako da ne smatram da se ovde radi o štednji novca. Ali, ne možete stalno stavljati sve na kreditnu karticu i to činiti iznova i iznova – rekao je Džojs za Skaj televiziju.

S druge strane, Vlada Novog Južnog Velsa se nada da će ograničavanjem isplate na preduzeća s prometom do 50 miliona dolara, kao i zahtevom da svi biznisi dokažu gubitak prometa izbeći ponavljanje situacije s programom JobKeeper, koji je omogućio velikim kompanijama kao što je Harvi Norman da dobiju milione dolara kao pomoć iako su ostvarivali rekordnu dobit.

Premijer Perote je rekao da će ovaj paket “pomoći preduzećima koja su pretrpela najgore posledice omikron talasa virusa korona”.

– Novi Južni Vels ide kroz aktuelnu situaciju bolje od očekivanog i samopouzdanje se vraća. Kao što smo se oporavljali ranije, tako ćemo proći i kroz ovaj izazov jači nego ikad – rekao je Perote.

Peroteova vlada je uspela da se odupre pritisku da pojača restrikcije za vreme epidemije omikrona, ali su preduzeća ipak osetila najveći teret i značajno smanjenje ekonomske aktivnosti, nego tokom mera izolacije. U januaru je poverenje potrošača palo na najnižu tačku od 1992. godine, kada je Australija izašla iz recesije. Istraživanje lobističke grupe Business NSW, koje je sprovedeno među 2.000 ispitanika, pokazalo je da 40 odsto stanovništva “nema dovoljno novca za naredna tri meseca”.

Treba istaći da će se program podrške malim i srednjim preduzećima zasnivati na gubicima u januaru, ali plaćanja za ovaj mesec neće biti vršena retrospektivno.

Podrška vlasnicima poslovnog prostora

Paket od milijardu dolara će uključivati i produženje granta za sve koji daju pod zakup poslovni prostor i to do 13. marta. Plaćanje obezbeđuje do 3.000 dolara mesečno za sve vlasnike komercijalnih prostora koji daju oslobađanje od zakupnine biznisima koji su pogođeni krizom. Fond takođe uključuje sredstva za sektor izvođačkih umetnosti, uz produžetak programa do aprila 2022.

– Pored toga što nastavljamo da štitimo zdravlje i bezbednost zajednice, moramo da obezbedimo i da je naša ekonomija bude otporna i da naša preduzeća budu podržana kako bi se oporavila od ove najnovije faze pandemije – rekao je državni blagajnik Novog Južnog Velsa Met Kin.

Predugo sedeli skrštenih ruku

Lider opozicije Novog Južnog Velsa Kris Mins kritikovao je vladu ove države zbog vremena koje je joj je trebalo da pokrene novi program finansijske podrške.

– Razgovarajte s bilo kim u ovoj državi i čućete da su se mnoga preduzeća nadala da će nadoknaditi izgubljene prihode tokom božićnog i novogodišnjeg perioda. Međutim, vlada je dugo sedela skrštenih ruku, a epidemija omikrona je imala ozbiljan uticaj na ekonomiju Novog Južnog Velsa – rekao je Mins.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here