pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog izuzetno teških vremenskih prilika i poplava na severu Južne Australije, odlučeno je da Australijske odbrambene snage (ADF) dostave 20 tona hrane i osnovnih potrepština u Kuber Pidi.

Rudarski gradić u unutrašnjosti, poznat po iskopavanju opala, žestoko je pogođen poplavama koje su proteklih dana zadesile Južnu Australiju i potpuno presekle drumski i železnički saobraćaj ka zabačenim delovima države, kao i prema Pertu i Darvinu. Ni prognoza za naredne dane nije dobra, jer se očekuje još ekstremnih vremenskih prilika.

Predviđene padavine su bile između 50 mm i 100 mm kiše, međutim, očekuje se i do 200 mm, što bi moglo da prouzrokuje još veću štetu ili da spreči popravke na autoputevima i železničkim linijama do severnog i zapadnog regiona.

Autoput Stjuart ostaje ispod pola metra vode u oblasti Glendambou, sprečavajući direktno putovanje između Adelajda i Severne teritorije.

Sedam dana bez namirnica

Tokom protekle nedelje, stanovnici Kuber Pidija izrazili su zabrinutost zbog praznih polica u lokalnom supermarketu, jer je gradić već sedam dana bez isporuke svežih proizvoda.

Premijer Južne Australije Stiven Maršal rekao je da će australijska vojska hitno dostaviti “osnovne namirnice”.

– Veoma smo zahvalni našim prijateljima u australijskim odbrambenim snagama koji su pomagali Južnoj Australiji, prvo u požarima, naravno, zatim u našem odgovoru na virus korona i sada u ovim ekstremnim vremenskim prilikama – rekao je Maršal.

Nekoliko vojnih aviona počelo je isporuku 20 tona robe, a prvi je poleteo u ponedeljak ujutro iz vojne baze Edinburg.

Premijer Maršal je takođe pozvao vozače da izbegavaju putovanja u ovaj region.

– Osim ako zaista morate da putujete na sever Južne Australije, klonite se ove rute, jer je situacija veoma opasna. Zabrinuti smo i zbog najave daljih ekstremnih vremenskih prilika i prognoze obilnih padavina u naredna 72 sata – rekao je Maršal u nedelju i naglasio da će nevreme dodatno pogoršati ionako tešku situaciju.

Probijena blokada puta

Pomoćnik komesara policije Južne Australije Jan Perot objavio je da je nekoliko vozača teretnih vozila u subotu uveče probilo blokadu na autoputu Stjuart, koji je zatvoren zbog poplave. Oni su prijavljeni za različite prekršaje.

– Iako razumemo da se ljudi osećaju frustrirano i izolovano u toj oblasti, nema izgovora za prolazak kroz blokadu puta. Put je zatvoren i nije dozvoljeno da putujete tim područjem zbog sopstvene bezbednosti, a drugi razlog je da ako se tom putu pričini dodatna šteta, to može dodatni ometati napore hitnih službi na obnavljanju saobraćajne mreže – rekao je Perot.

Šef Hitnih službi (SES) Kris Biti rekao je da je Nacionalni regulator za teška vozila odobrio alternativni put za kamione, kako bi mogli da stignu do Darvina preko Novog Južnog Velsa i Kvinslenda.

– Ta ruta je bila otvorena poslednja 24 sata i deo tereta je preusmeren na taj pravac. Imamo izveštaje o kašnjenju i na toj saobraćajnici zbog poplava na granici s Kvinslendom, ali najnoviji savet je da se kamioni i dalje kreću i da Nacionalni regulator za teška vozila traži neke alternative za ubrzanje tranzita – rekao je Biti.

On je istakao i da radovi na popravci oštećenih železničkih šina neće biti završeni pre druge polovine februara, a nije isključeno da se u zavisnoisti od vremenskih prilika rok dodatno odloži.

Prazne police u Alis Springsu

Alis Springs u cengralnom delu Australije takođe ima veliki problem s nedostatkom zaliha hrane i drugioh proizvoda u lokalnim samoposlugama. Za vikend se očekivao dolazak kamiona koji je krenuo obilaznim putem od čak 3.000 kilometara kroz Kvinslend. Međutim, kamion je zaustavljen u Vintonu zbog poplava u zapadnom Kvinslendu.

Sali Mekmartin, izvršna direktorka aboridžinske korporacije “Lere Artepe” koja upravlja IGA supermarketima u Alis Springsu, rekla je da su tri lokalne prodavnice skoro ostale bez mesa, svežeg voća i povrća, a zalihe smrznutog povrća su takođe veoma niske. Ona je izjavila da je “šokirana izostankom reakcije vlade Severne teritorije”.

Gradić poznat po srpskoj crkvi

U Kuber Pidiju se nalazi Srpska pravoslavna crkva Svetog Ilije, izgrađena 1993. godine. Reč je o jedinstvenoj crkvi koja pripada Eparhiji australijsko-novozelandskoj, koja se u celosti nalazi ispod nivoa zemlje. Ceo crkveni kompleks, s crkvom, salom i parohijskim domom uklesan je između tri i 17 metara ispod nivoa zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here