B. C.
Fudbaleri Beograda sa peharom prvaka

Godina koju ispraćamo ostaće upamćena pre svega po pandemiji, zaključavanjima i strogim restrikcijama, koje su uticale na sve sfere života, kako u Australiji, tako i u svetu.

Međutim, kakva god da je bila, 2021. godina će na sportskom planu srpske zajednice u Australiji ostati upamćena kao uspešna – za šta su zaslužni pre svega fudbalski klubovi.

Kao retko kad do sada, čak tri ekipe koje ponosno nose srpska znamenja, obezbedile šampionske titule u svojim ligama i plasman u viši rang takmičenja.

Uspesi Vudvil Beograda iz Adelajda, Dajanela Belih orlova iz Perta i Nobl Park Drine iz Melburna ostaće da se prepričavaju među budućim generacijama, a bilo je i onih poput Vestgejt Sinđelića koji su zahvaljujući pandemijskim restrikcijama nepravedno zaustavljeni u pohodu na trofej.

Južna Australija pod nogama

Uz dužno poštovanje prema svima, ono što je pošlo za rukom Beogradu iz Adelajda može se smatrati istorijskim uspehom.

Najstariji srpski klub u Australiji je 72 godine postojanja obeležio podvigom koji su svi u klubu sanjali proteklih šest sezona. Pobedom protiv Vest Torens Birkale (2:0) u velikom finalu Prve državne lige Južne Australije obezbeđen je plasman u Premijer ligu, elitnu diviziju kojoj je Beograd godinama pripadao.

– Svi u Vudvilu radimo na ostvarenju istog, zajedničkog cilja. Igrači, navijači, treneri, uprava i volonteri, svi smo podređeni isključivo uspehu kluba. Nijedan pojedinac nije iznad Beograda i tako treba da rade svi koji žele da ostvaruju dobre rezultate – kaže predsednik Beograda Andrija Popović.

Ambicije najstarijeg srpskog kluba u Australiji se tu ne zastavljaju. Uprava kluba je već postavila visoke ciljeve u društvu najjačih klubova Južne Australije.

Pert pod krilima Orlova

Ništa manje ambicije imaju i Beli orlovi iz Dajanele, koji su u 2021. pokazali zbog čega su ponos srpske zajednice Zapadne Australije. U sezoni za nezaborav, u Drugoj ligi Zapadne Australije zabeležili su čak 20 pobeda i po jedan remi i poraz.

Sportski direktor Slobodan Bobi Desptovoski se zajedno sa najbližim saradnicima već bacio na posao stvaranja konkurentne ekipe za narednu godinu.

– Srećni smo što je pehar stigao u naše ruke i želim da podvučem da je ovo uspeh svi u klubu, ne samo igrača i stručnog štaba, već i uprave i svih koji su bili uz nas sve ovo vreme, uključujući naše verne navijače, po kojima smo prepoznatiljivi u celom Pertu. Tu se ne zaustavljamo. Želimo da nam Prva liga bude samo usputna stanica do premijerligaškog ranga – poručio je Despotovski.

Koliko su u Dajaneli ozbiljni potvrdili su i time što je plejada najvažnijih igrača već potpisala nove ugovore – pre svih Saša Njegić, Dejvid Higni, Dejan Aleksić… Takođe, već su doveli nekoliko vrhunskih pojačanja s iskustvom iz NPL ranga.

Igrači Drine pozdravljaju publiku

Drina mutno valja

Pravda je ipak zadovoljena posle odluke Fudbalskog saveza Viktorije da otkaže ovogodišnju sezonu zbog pandemije. Naime, fudbaleri Drine iz Nobl Parka su posle 12 kola zauzimali prvu poziciju u Četvrtoj ligi Viktorije i nije bilo sile koja je mogla da ih zaustavi u pohodu na titulu. Ipak, isprečio se lokdaun, zbog kojeg su sva takmičenja prekinuta i proglašeno je da neće biti ni promocije ni ispadanja.

Međutim, gašenjem jednog od klubova otvorila se pozicija, koju je odlukom FS Viktorije dobila upravo Drina, pa će se ovaj srpski klub bogate tradicije dogodine ipak takmičiti u višem rangu.

– Bili smo nekad u Prvoj državnoj ligi, pa smo ispali do Četvrte. Sada smo krenuli da se dižemo i nemamo nameru da stanemo. Plan postoji, Drina je ponovo na stabilnim nogama i verujemo da ćemo dogodine beležiti uspehe na radost cele srpske zajednice – kaže predsednik kluba Radoš Tomić.

U samom vrhu je bio i Vestgejt Sinđelić, koji je jurišao na povratak u Prvu ligu Viktorije, ali je ovaj nalet nažalost zaustavila pandemija. Svi u Ardieru su puni optimizma da će u idućoj sezoni nastaviti gde su stali, a uspešniju godinu očekuju i drugi.

Beli orlovi iz Springvejla konačno imaju realne ambicije da se bore za vrh Treće premijer lige Viktorije. Tome je doprinela nova uprava, koja je za godinu dana uspela da spase klub od propadanja i da počne da stvara tim za budućnost.

I Ficroj Siti Srbija će u Prvoj ligi Viktorije pokušati da ostvari bolje rezultate nego u ovoj godini i da pokaže zbog čega je jedan od najcenjenijih srpskih klubova u Viktoriji.

Takođe, solidnu sezonu u 2021. imali su i fudbaleri Svetog Đorđa u Premijer ligi Brizbejna, ali ipak nisu uspeli da se domognu višeg ranga. Što se tiče Belih orlova iz Kanbere, njihova sezona u Drugoj premijer ligi ACT je sasečena suviše rano zbog pandemije, tako da čestito nisu ni imali priliku da pokažu kvalitet.

Međutim, ekipa ljudi koja vodi ovaj klub sprema jači i iskusniji tim za narednu sezonu, kako bi ponovo mogli da se umešaju u borbu za titulu koju su osvojili 2019.

Beli orlovi sa šampionskim peharom

Bonirig cilja veći rang

Fudbalska sezona u NSW prevremeno je završena još sredinom avgusta zbog produženih mera zatvaranja u ovoj australijskoj državi. Poništavanje sezone i nije bilo tako loše za Bele orlove iz Boniriga, pošto posle dve trećine prvenstvene trke nisu imali realne izglede da zauzmu jedno od prva četiri mesta koja je trebalo da vode u najviši, NPL1 rang.

Tako će najveći srpski klub u Australiji dogodine imati priliku da se vrati u elitu, a na tom putu će imati značajno izmenjen sastav, kao i novog trenera, Grka Stiva Karavatakisa koji je preuzeo ekipu u septembru ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here