pixabay.com
Rusija

Američki Stejt department pozvao je Rusiju da prekne da koristi „lažnu i provokacionu retoriku“ nakon izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o situaciji u Ukrajini.

„Nasuprot izjavama ruskog ministra odbrane, Rusija i sile koje je podržavaju odgovorne su za eskalaciju napetosti, a ne Ukrajina ili Sjedinjene Američke Države“, napisao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na svom Tviteru.

„Pozivamo Rusiju da prestane da koristi lažnu, provokacionu retoriku i preduzme efikasne korake za deeskalaciju napetosti kako bi se stvorila pozitivna atmosfera za diskusiju“, rekao je Prajs. On nije precizirao koje tačno reči ruskog ministra povodom situacije u Ukrajini komentariše.

Sa svoje strane, Pentagon je istakao da nije tačna izjava ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da američke privatne vojne kompanije pripremaju provokacije hemijskim supstancama na istoku Ukrajine.

– Ove izjave ministra Šojgua su potpuno neistinite – rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi novinarima, ali nije odgovorio na pitanje kako to zna.

Kirbi je dodao da američki ministar odbrane Lojd Ostin nije razgovarao sa Šojguom u svetlu eskalacije tenzija oko Ukrajine.

Govoreći u utorak na proširenom zasedanju kolegijuma ruskog Ministarstva odbrane, Šojgu je rekao da se oko 120 pripadnika američkih privatnih vojnih kompanija nalazi u Donjeckoj oblasti Ukrajine i da su „cisterne sa neidentifikovanim hemijskim komponentama dostavljene radi vršenja provokacija u gradovi Avdijevka i Krasni Liman“.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi.

Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.

1 COMMENT

  1. Vi ste jedini koji u Rusiji pomocu svojih ljudi sirite lazne istine. Nemate sanse za “Majdan”, pre cete nestati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here