Privatna arhiva
Ne šaljite nikom novac: Dragica Šreder

Na kakve se drske prevare upuštaju lopovi, naročito u ove pretpraznične dane, najbolje pokazuje slučaj Dragice Šreder, naše književnice iz nemačkog Hildena, kojoj su nepoznati prevaranti hakovali računar. Oni su “ukrali” njen mejl i lozinku, a potom na elektronske adrese njenih prijatelja uputili lažnu molbu za novčanu pomoć. Dragica se obratila “Vestima” kako bi upozorila zemljake da ne šalju nikakav novac jer je ona dobro i nema nikakvih problema.

– Tako skrećem pažnju našim ljudima da budu krajnje oprezni kada je reč o elektronskoj pošti i društvenim mrežama – poručuje Dragica.

Inače, pod još nerazjašnjenim okolnostima, jedan ili više drznika hakovali su njen računar. Na veliki broj mejl adresa poslali su, navodno iz Donjecka, tekst sledeće sadržine, sa više očiglednih gramatičkih grešaka:

“Nadam se da će vam ovo pismo stići na vreme. Trenutno sam na odmoru u Donjecku. Nažalost, juče sam ‘izgubio novčanik’. Sve što mi je trebalo svaki dan bilo je tu: pasoš, gotovina, bankovna kartica i još nekoliko stvari. Ambasada je spremna da me pusti da letim bez pasoša. Sve što treba da uradim je da platim kartu i hotelske račune. Hteo sam da te pitam da li možeš da mi pozajmiš 600 evra. Čekam ‘vaš’ odgovor. Srdačan pozdrav. Dragica.”

Dragica je potom ubrzo u telefonskim kontaktima sa nekoliko prijatelja saznala da su oni, navodno od nje, dobili mejl sa apelom za pomoć. Slučaj je prijavila policiji i usledila je krivična prijava protiv nepoznatog počinioca. Šta je u pitanju, sasvim je jasno, a policija savetuje svima koji prime mejl ili telefonski poziv sumnjivog sadržaja da slučaj prijave. Policajac iz PU Hilden navodi da pokušavaju da otkriju prevarante, ali da se ponekad desi i da ne budu pronađeni. Najbolja zaštita je da se brzo objavi vest o tome šta im je bila namera.