EPA/Eduardo Munoz

Uprava za terapijsku robu (TGA) odobrila je upotrebu buster doza vakcine protiv kovida kompanije Moderna za sve odrasle u Australiji.

Savezni ministar zdravlja Greg Hant je potvrdio ovu informaciju i dodao da je preostalo još samo da “Savetodavno telo za imunizaciju (ATAGI) da zeleno svetlo”, pre nego što ove vakcine postanu dostupne građanima kao “pojačivači”.

– Građani Australije će uskoro imati dve mogućnosti za buster vakcine. Pored Fajzera koji se već daje, Moderna čeka još samo da ATAGI odobri upotrebu – rekao je Hant.

Ministar je takođe rekao da ATAGI trenutno razmatra odobravanje Fajzerove vakcine za decu od pet do 11 godina. Kako je naglasio, očekuje se da iduće nedelje dođe do “pozitivne objave” po ovom pitanju.

Kada je reč o Modernavakcini za odrasle, Savezna vlada je još ranije obezbedila 25 miliona doza, od kojih bi 15 miliona trebalo da se koriste kao busteri u prvoj polovini 2022.

Pojačivači su dostupni svima koji žele daih prime šest meseci posle dobijanja druge doze vakcine, odnosno između dva i šest meseci za osobe koje su izrazito imunokompromitovane.

Kako je prethodnih dana objavljeno od strane stručnjaka iz ATAGI, pojava omikron soja virusa korona neće promeniti njihove smernice za primanje buster doza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here